Kertünk kincse lehet a fahamu

Többek között segítségünkre van a kártevők elleni harcban.

Sokan fogalmazták meg azt a kérdést, hogy mit lehet kezdeni a hamuval, fel lehet-e használni, vagy kerüljön inkább a kukába, írta az Agrároldal.

Mi is az a hamu? 

A hamu nem más, mint növényi vagy állati anyagok elégésekor visszamaradó ásványos alkotó rész. A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz, emellett erősen lúgos, 10-13 közé esik a pH értéke. A lúgnak pedig köztudottan tisztító hatása van, viszont ez a káliumtartalomtól függ – egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A bükk hamujából gyengébb lúgot nyerhetünk, mint a gyümölcsfákéból, a legerősebbet pedig az akácfának és a kukoricaszárnak köszönhetjük.

pixabay

Fahamu felhasználása a kertben

Az idők folyamán megállapították, hogy a tölgyből, juharból, vagy hasonló keményfából keletkezik a hamu, akkor az nagyobb arányban tartalmaz értékes tápanyagokat és ásványi anyagokat, mint a puhafák, például a fenyőfélék hamuja.

pixabay

Hamu felhasználása kártevők ellen

A fahamuban sókat találhatunk, ezek pedig segítenek a kártevők elleni harcban.

pixabay

Kapcsolódó
Igazi csodaszer a kertben a tojáshéj
Ha szeretnéd te is gazdaságosabban felhasználni az elfogyasztott tojások héját kertedben, akkor az alábbi tippek pontosan ebben segítenek majd.