Kertünk-Portánk

Tiltsák be a műfüvet! – fakadt ki a főtájépítész

Unsplash
Unsplash
"IGEN az életre és a biológiai sokféleségre!"

Egy műfüvet népszerűsítő reklámanyag került Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének kezébe, melynek pontjait egyesével megcáfolta. Az előnyöket taglaló írás szerint a műfű fenntartható, nem bocsát ki szén-dioxidot, antibakteriális, víztakarékos megoldás, hosszú élettartamú, ideális a gyerekek és a háziállatok számára. A szakember szerint ez mind marketingbullshit, azaz hazugság, ferdítés, mely azonban vírusként terjed.

A főtájépítész írása szerint a műfű egy kőolajipari végtermék, tehát nem igaz, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot, mivel az olaj kitermelése, finomítása, leválasztása, a műanyagipar, az a zöld festékpigment előállítás, a gyártás, a szállítás, az alapozás, a kiépítés mind-mind szén-dioxid-kibocsátással jár. Ráadásul rengeteg mikroműanyag keletkezik és kerül be a szervezetünkbe így.

Az is hamis állítás, miszerint nem kell locsolni. A kiszáradás ellen valóban nem kell, viszont a nyári kánikulában olyan forró lesz, hogy automata öntözéssel locsolni szokták azért, hogy hűtsék. Rámutat arra, hogy a vizet nem megtakarítani kell, hanem körforgásban tartani, aminek részei a növények is, illetve ezek szüntetik meg a légszárazságot is, hogy ne sorvadjanak el a fák.

Cáfolja, hogy a műfű antibakteriális, mivel a műanyagon is megtelepednek a gombák. Illetve minden élőlényben vannak baktériumok, gombák, enélkül el is pusztulnánk. Ha például kutyapiszok vagy madárürülék kerül rá, akkor aztán lehet tisztítani egyesével a műfűszálakat, míg igazi fű esetében megoldja a természet, ráadásul tápanyag lesz belőle.

A hosszú élettartam elsőre jól hangzik, végiggondolva ez azt jelenti, hogy évszázadokig nem bomlik le, a kertben pedig ehhez képest csekély időt tölt.

A műfű „sokoladalúsága” összehasonlíthatatlan a természetével: talajtakarók, cserjék, virágok, sövények, fák adnak életteli változatosságot a kertünknek és a körülöttünk élő állatoknak.

Az ideálistól elég messze van a gyerekek és a háziállatok számára, ha a nyári 50 fokra felforrósodott műfű megégeti a lábakat.

NEM a műfűre. Tiltsák be! Mondjon le! IGEN az életre és a biológiai sokféleségre. Én meg megyek, és csendben megápolom az agyérgörcsömet.

– írja Bardóczi Sándor.

Kapcsolódó
73 fokon izzott a műfű a nagy hőségben
A tófólia sem maradt el sokkal, a maga 66 Celsius fokával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik