Kertünk-Portánk

A fagyot is legyőzheti idén a kajszi

wikimedia commons
wikimedia commons
A gyümölcsfa át tudja vészelni a kisebb fagyokat a raktározott tartalékhőjével, amihez viszont melegebb talajhőmérséklet kell, ez pedig most adott.

A Nagy Család Gyümölcsösének fái Győrszentivánon már teljes virágpompába fogadják a beporzókat, Nagy Szabolcs, a gyümölcsös őstermelője bizakodó, ha nem lesz betörő fagy, túlélik a fák és idén ismét lehet kajszitermés.

A gyümölcsök fenológiái épp ott járnak, ahol járniuk kell. A talajhőmérséklet viszont a megszokottnál 4-6 Celsius-al melegebb. A keringés megindult, a kajszik már országosan virágoznak, nálunk is két-három héttel korábban, mint szokott. Jók a kötési feltételek, lassan a ritkításon kell gondolkozni. Persze lehet még hideg és jöhet még fagy, még sincs akkora veszélyben az idei termés, mint a tavalyi

– nyilatkozta Nagy Szabolcs a Kisalföldnek.

Mivel a talaj melegebb és sokkal mélyebben át van melegedve, mint az ilyenkor szokásos, nagyobb a fák raktározott tartalékhő készlete.

Az őstermelő szerint épp ezért nem fogja veszélyeztetni a márciusi időjárás az idei baracktermést.

A szakember szerint a kisugárzásos fagy akkor válik igazán veszélyessé a virágokra, mikor a talajfelszín elfagy és tartalékhője nem tudja tovább kifejteni a hatását a felette lévő légrétegre. Azonban most még védelmet nyújt a győrszentiváni kajszisnak.

Ennek ellenére kémiailag is igyekszünk védekezni a fagyok ellen. Ahogyan tavaly ősszel, úgy most is kaptak a fák különböző kezeléseket, mert a növényvédelmet már egy évvel korábban el kell kezdeni. Nálunk nincs nagy veszély, de nem könnyebbülhetünk meg, hiszen még bármi történhet áprilisban, májusban. Így azt sem jelenthetjük ki, hogy idén lesz sárgabarack lekvár

– tette hozzá Szabolcs.

A Nagy Család Gyümölcsöse szerencsésebb helyzetben van, mert az átlagosnál magasabban terül el az ültetvény. Eddig is sikeresebben át tudták vészelni a tavaszi fagyokat. Ahol viszont mélyebben fekvő területeken ültettek fákat, nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Nagy Szabolcs kitért egy másik veszélyforrásra is, ami nem más mint a monília nevű gombabetegség, aminek tipikus tünete, hogy a virágszirmok megbarnulnak és lefonnyadnak. Ezt sokan összetévesztik a tavaszi faggyal.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt írta közleményében, hogy saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy a gyümölcsösökben immár szinte minden évben előfordulnak súlyos fagykárok, emiatt mára nettó gyümölcsimportőrré vált Magyarország, mintegy 100 ezer tonnás passzívummal.

Hosszú távon csak az olyan intenzív ültetvények fognak tudni gazdaságosan működni, amelyekben legalább részlegesen megoldott a fagykár elleni védekezés is. Vagy nagyobb tűrőképességgel bíró fajtákra cserélik meglévő gyümölcsfáikat. Az időjárási kockázatokat ugyanakkor jelentős tőkebefektetéssel, és megfelelő szaktudás birtokában lehet kivédeni. A korszerű technológia árának pedig be kell épülnie a gyümölcs árába. Az olcsó gyümölcs korszaka a jövőben már nem fog visszatérni

– fogalmazta meg levelét a kamara.

Kapcsolódó
Veszélybe kerültek a korai csonthéjasok az enyhe időjárás miatt
Az enyhe idő miatt a korai csonthéjasok nedvkeringése már az északi országrészben is megindult és megpattantak a rügyek, ez növeli a tavaszi fagykár veszélyét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik