Kertünk-Portánk

Mindenét eladta a pár, hogy a somogyi kastélyban élhessenek

Pongrácz Kastély / Facebook
Pongrácz Kastély / Facebook

Egy fűtés nélküli szobába hurcolkodtak be először a csombárdi kastély új tulajdonosai, akik mindenüket eladták, hogy elkezdhessék az épület felújítását, mert beleszerettek a régi nemesi kúriába és azt övező parkba, írja a sonline.hu.

A Pongrácz-kastélynak a cikk szerint utolsó nemesi családként a Blaskovichok voltak a birtokosai, az 1950-es években tőlük államosították. Azután lett az épületből iskola, téesz-iroda, bolt, laktak is benne. Az eltelt évtizedek alatt azonban leromlott az állapota. L. Szabó Tünde, somogyi főépítész vezetésével az 1980-as években egy felújítással megmentették az épületet, akkor kapott alapot, és a berogyott tetőszerkezetet is megtámasztották. Ezután a SÁÉV pihenőházaként működött, majd pár évig kastélyszállóként üzemelt. Magántulajdonba került, gazdái tartozásokat halmoztak fel, árverésre is bocsátották. Több adásvétel után egy ingatlanbefektető vette meg, de ezután is üresen állt.

Boda Gábor és Gáfor Katalin ekkor jött a képbe. A pár Válon, Fejér megyében élt, a lovaiknak kerestek egy tágasabb helyet az ottani birtokuknál.

Egy ingatlanközvetítő keresett meg minket azzal, hogy valaki pont olyan lovasbirtokot keres, mint a miénk. Erre viccesen azt mondtam, hogy maximum egy kastélyra cserélnénk el. Már aznap este küldte a hirdetéseket, és előállt az ajánlattal. A hirdetés alapján nem is tetszett, de gondoltuk, hogy a hétvégén kirándulunk, és megnéztük. Nyakig érő gaz fogadott bennünket, beázások voltak a lepusztult épületben, de valahogy beleszerettünk

– emlékezett vissza Boda Gábor.

Elárulták, mindenüket el kellett adni, hogy elindítsák a felújítást. Nem megvenni volt drága az épületet, hanem karbantartani, állítják. Az első év küzdelmes volt, mert nem volt hol lakniuk, előbb egy szobát tettek rendbe, és beköltöztek, de a fűtés sem működött. Most a felénél tartanak, úgy becsülik. Vendégeket tudnak fogadni, tavaly az étterem indult el, elkezdtek esküvői rendezvényeket tartani.

„Nagy álmaink vannak, távlati célunk a kastélyparkot rendbe rakni, és lovaslétesítményeket kialakítani a birtokon lévő négy nagy istállóépületből. A lovak is jöttek velünk, mert ők családtagok. Az öt hátasló és egy öszvér most tíz hektáros területen kóborolhat Csombárdon” – mondta Gáfor Katalin.

Szerintük a fővárosi léptékekhez képest Somogyban minden közel van, mert amit itt dugónak mondanak, azt a pestiek megmosolyogják. A kastélyban jó élni, néha mókus fut át a teraszon, és rengeteg madár köszönti a tavaszt.

A kastélyról alábbi galériánkban találsz fotókat.

Galéria
Pongrácz Kastély / Facebook
Kapcsolódó
Paraszti jellegű csodaházat épített az Őrséggel szerelembe esett testvérpár
Két városi lánytestvér elindult biciklizni és egy telekkel „jöttek haza”. Illetve inkább úgy érezték, hogy az őrségi telken hazataláltak…
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik