Kertünk-Portánk

Középiskolások terveztek ökoházakat nagycsaládosoknak

pécsi tudományegyetem
pécsi tudományegyetem
A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás.

Nagy sikerrel zárult a 4. Tervezz Te is ökoházat verseny a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), valamint stratégiai partnere, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiuma szervezésében, tájékoztatott weboldalán az egyetem.

Ezúttal egy háromgyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezniük a diákoknak.

Az ősszel indult versenysorozat három fordulóból állt. Idén 18 pályázóból 7 csapat kapott meghívást a személyes részvétellel zajló döntő fordulóra, melyen székesfehérvári, veszprémi, salgótarjáni és győri építőipari technikumok diákjai prezentálták az általuk tervezett ökoházakat.

A zsűri nem kizárólag a makettek külcsínjét vette górcső alá, hanem a koncepciót, a felhasznált anyagok harmóniáját, a praktikumot.

Évről évre egyre színvonalasabb pályamunkák érkeznek a Tervezz Te is ökoházat versenyre, ami jelzi, hogy az iskolák egyre komolyabban veszik a megmérettetést. A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás, ezért hasznos, ha az építészetet választó középiskolások mielőbb megismerkednek e szemlélet alapjaival

– mondta az eredményhirdetésen Szaffenauer József, a Pollack Mihály Technikum igazgatója, a zsűri elnöke.

Ökoház

Az ökoház fogalma mindinkább bekerül a köztudatba, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a kevésbé környezetkárosító és energiahatékony építkezési és épületüzemeltetési megoldások iránt.

 

Az építészek olyan anyagok, technológiák alkalmazására törekednek, amelyek létrehozása, működtetése nem terheli meg a környezetet, előállítási költsége pedig alacsonyabb a korábban ismert megoldásoknál.

 

Az ökoházak ismérve, hogy az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokkal dolgoznak, és olyan technológiákat építenek be, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik.

Az építészeti és építőmérnöki szakmai megoldások, a tervek kidolgozottsága, a makettek minősége, és végül, de nem utolsósorban, a fenntarthatóság elvének való megfelelés tekintetében együttesen a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulói, Lukács Lili és Fleck Rajmund tervei minősültek a legjobbnak.

pécsi tudományegyetem A győztes pályamű

Második helyen végeztek a salgótarjáni Stromfeld Aurél Technikum tanulói: Földi Milán, Szénási László és Vida Bálint.

Értékelve a sok színvonalas munkát, két harmadik helyezettet hirdettek, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Technikum, Pap Gábor, Tatai Sándor, Vadász Bence, valamint a veszprémi Táncsics Mihály Technikum, Bokrossy Balázs, Németh Nóra, Szabó Bálint tanulói részére.

Az idei verseny az EUTeens4Green program támogatásával valósulhatott meg, mely a projektnek egyúttal nemzetközi láthatóságot is ad.

A jövő szempontjából a fenntarthatóság az egyik leginkább kiemelt terület, és öröm látni, hogy már a fiatal korosztály is ilyen magas színvonalon törődik, foglalkozik a kérdéssel

– foglalta össze gondolatait Várady Géza, az egyetem tudományos dékánhelyettese.

Kiemelt képünkön a salgótarjáni diákok által készített, második helyezést elnyert makett látható.

Kapcsolódó
Élhető ökoházakat terveztek a jövő építészei
A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik