Kertünk-Portánk

Harmóniát sugároz és ehető élményeket kínál az isztiméri csodakert

Hoffmann Orsolya
Hoffmann Orsolya
A Pillangókert minden érzékszervre hatással van. A szemet a páratlanul szép panoráma csábítja, az orrot a virágok és a fűszernövények kellemes illata, az ízlelőbimbókat pedig a friss, organikus alapanyagokból készült ételek ragadják el.

A Pillangókert küldetése, hogy összehozzon olyan embereket, akik érdeklődnek a természet, a kert, a régi hagyományos és az újszerű, különleges zöldségek és a gasztronómia iránt.

A Pillangókert egy különleges birodalom, ahol találkozások, beszélgetések, a természetre való rácsodálkozások történnek. Egy értékes hely, ahol friss, organikus alapanyagok teremnek, amik megismerhetők, leszedhetők, elkészíthetők és megkóstolhatók. Letisztult gasztronómia, jó ételek, ehető élmények várnak mindenkire, akik látogatást tesznek ebbe a különleges birodalomban.

Hoffmann Orsolya

Hoffmann Orsolya nem mindennapi kertjének – ami Isztiméren, a Kelet-Bakony lankás dombjai közt fekszik, közel egy hektár alapterületen – már a neve is magával ragadó: Pillangókert.

Gyerekkorom óta kertészkedem, kezdetben kertész végzettségű édesanyám „segédmunkásaként”. Ezt nem annyira szerettem persze, de utólag azt mondom, hogy rengeteget tanultam belőle. Felnőtt koromban, bár nem ez lett a foglakozásom, de ez a hobbim, szenvedélyem és érdeklődésem. Rengeteg kertet nézek, látogatok a nagyvilágban, ha tehetem, és persze művelem a sajátom, télen-nyáron, hajnalban, hétvégén

– osztotta meg Hoffmann Orsolya a múlt emlékeit és a jelen pillanatait a Sokszínű vidék megkeresésére.

Hoffmann Orsolya

Ez az egyedi kert szó szerint minden érzékszerve hatással van. A szemet a páratlanul szép panoráma csábítja, az orrot a virágok és a fűszernövények kellemes illata, az ízlelőbimbókat pedig a friss, organikus alapanyagokból készült ételek ragadják el.

Minden szempontból fúziós kert. Felépítését tekintve egyaránt tartalmaz formális részeket, mint a sövénnyel körbevett zöldségeskert, rózsa- és mediterrán kert, a vegyes beültetésű fűszerkert, a szárazságkedvelő növényekből telepített préri kert, levendula szegélyek, nyírt sövények és egy japán kapura emlékeztető pergola. Ugyanakkor található benne egy viszonylag frissen telepített örökzöldeket tartalmazó tájképi kert és egy gyümölcstermőkből álló „falusi” kertrész is

– mutatta be a házigazda a kert minden fontos részét, amik önmagukban is igazán egyediek, de összeolvadva adják az igazi értékét, a kert kiteljesedését.

Hoffmann Orsolya

Orsolya birodalmának a leglátványosabb része az aroma növény- és fűszerkert, valamint a májustól októberig virágzó, de télen is mutatós évelő szegélyágyak.

A hely adottságait figyelembe véve, déli fekvésű, napsütéses, viszonylag száraz a klíma, többféle illat- és aromanövény kapott benne helyet, amik hasznosítva is vannak.  Ezek többek között a levendula, a peónia, a muskotály zsálya és az újonnan telepített damaszkuszi rózsa ültetvény

– részletezte Orsolya azokat a növényeket, amiknek  illata még varázslatosabbá teszik a kertet.

Hoffmann Orsolya

Májustól októberig mindig van látnivaló magában a kertben, de emellett csodálatosan sokszínű a benne és körülötte élő természet: apró rágcsálók, kétéltűek, rovarok, madarak és a környező erdőkben, ligetekben élő nagyobb emlősök és ragadozók, mind, mind részei az egésznek.

2015-ben, amikor Orsolya elkezdte kialakítani a birodalmát, nagyon fontos szempont volt a számára, hogy a kert vegyszerektől teljesen mentes legyen.

A kert a kezdetektől organikus szemléletben, vegyszerek használata nélkül működik, esővíz hasznosítással, komposztálással, megfelelő fajok kiválasztásával és a természet, valamint a kert kapcsolatának folyamatos megfigyelésével. Így azért időről időre alakul, változik is

– mutatta be, hogyan védi a kertet, a benne otthonra lelt növényeket, az élővilágot és magát a természetet.

Hoffmann Orsolya

Orsolyának két kutyája is van, akik birodalmának lakói.

Egyetlen kérdés, amiben kompromisszumot kötöttem a kert és kutya kapcsolatának kérdése: van kutya, sőt kettő, és kert is

– emelte ki a kert megálmodója, hiszen a kutyák és a kert igazán jó barátságban élnek egymással.

Hoffmann Orsolya

Van egy japán bölcsesség, ami sokszor Orsolya eszébe jut: Ichi-go ichi-e, azaz becsüld meg, éld meg a pillanatot!

Hiszen minden pillanat egyedi és megismételhetetlen. Ez a gondolat, ami irányt mutat a kertészkedésben: tegyél meg mindent, hogy amit csinálsz, az tökéletes legyen. De emellett élvezd ki, amit látsz. Figyelj oda a körülötted élő természetre, vedd észre az apró rezdüléseket. A természet nap mint nap, de akár pillanatról pillanatra változik: az évszakok, a fények, a virágok, az ízek, a szagok, a napsütés vagy az eső. Az igazi kertész ezekre figyel, és arra törekszik, hogy minél inkább megértse ezeket a jeleket. Erről szól számomra a kert, a többi pedig ebből következik

– osztotta meg érzéseit, hogy mit jelent számára a kert, a természet, amik összeolvadva adják az igazi értéket.

Az alábbi galériában a Pillangókert szépségét lehet megtekinteni.

Galéria

Orsolya különleges Pillangókertjét és az abban rejlő értékeket Facebook oldalán is figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Nyugalmat és békét áraszt a mosonszentmiklósi csodakert
Harmatos Liget. Egy gyönyörű kert, mely melegséget és harmóniát áraszt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik