Kertünk-Portánk

Irtóztak a csípőstől, mégis chilitermesztő lett a gombai pár

Nyárasdy Rita
Nyárasdy Rita

Miért kezd el olyan valaki chilit termeszteni, aki nem is szereti? Mert csak azt gondolta, hogy nem szereti, aztán kiderült, hogy mégis. Nyárasdy Rita és Imre Gábor egy véletlen folytán költöztek Gombára, ahol növénytermesztéssel, főként chilivel foglalkoznak, melyből szószokat is készítenek. És mindenkinek ajánlják, hogy próbálja ki, mert igazi ízélményt adhat a megfelelő módon adagolt erős az ételeknek.

A Sokszínű Vidéknek elmesélték a történetüket.

Hogyan kerültetek Gombára?

2007 tavaszán kezdtünk házakat nézegetni Monoron, mert közel van Budapesthez és közvetlen vonat jár a Nyugati Pályaudvarhoz. Sajnos, a megnézett ingatlanok egyike sem nyerte el a tetszésünket, mert volt, ahol 14 milliót kértek egy csak bontásra alkalmas vályog viskóért. Úgy alakult, hogy egy napon két ingatlanossal is találkoztunk, az egyikkel délelőtt, a másikkal délután és a délelőtti ingatlanlátogatások végén az első ingatlanos azt mondta, hogy ha bevállalnánk busszal +15, autóval +8 percet, akkor Gomba községben tud egy alkalmi vételt, ő már nem jön velünk, de megadta a címet, hogy nézzük meg.

Elég volt csak a kertbe befordulni, megláttuk a szaletlit a bográcsozó hellyel, a gyümölcsfákat, a kert méretét a két generációs házzal és melléképülettel, szinte a házba sem kellett bemenni, már ott eldőlt. A szülőkkel közösen tudtuk megoldani a költözést Budapestről, ezért volt fontos a két generációs ház.

Ritáék Kispestről, én pedig Óbudáról származom. A 13. kerületben laktunk pár évig egy 28 négyzetméteres szoba-konyhában, szóval, elég nagy váltás volt vidékre, nagy kertes családi házba költözni.

Nyárasdy Rita

Mióta foglalkoztok növénytermesztéssel?

Rita szakmája szerint dísznövénykertész. Mivel a 28 négyzetméteres budapesti lakásunkban nem volt rá lehetőség, értelemszerűen a költözés utáni tavasszal Rita rögtön nekilátott a veteményes kialakításának és a gyümölcsfák rendbetételének. Tehát már 2008-ban nekiláttunk a zöldségtermesztésnek.

Nyárasdy Rita

Hogyan jutottatok el a chilitermesztésig?

Azt tudni kell, hogy nem voltunk nagy erős kedvelők és fogyasztók, a tapasztalataink a hegyes erősre korlátozódtak, néha hozzájutottunk ehetetlen erősségű pepperoni és almapaprika savanyúsághoz, de egyik sem ízlett igazán, sőt, ki nem állhattuk őket.

2016-ban kaptam ajándékba egy akkori kollégámtól egy gyönyörű rikító sárga színű chiliszószt születésnapomra amelyet az országban elsőként, 2013-ban induló chilitermelő, Gabkó készített. Krisztián kollégám mondta, hogy ez brutál erős lesz, csak egy késhegynyit fogyasszak belőle. Én pedig szó szerint értettem és szót fogadtam. Nem kellett volna… Az első, amit éreztem, hogy elönti a számat a „forróság” és egy hangot nem tudok kiadni, mert konkrétan a hangszálamra telepedett az a kevés szósz. Miután magamhoz tértem egy fél csomag százas zsepi elhasználása után, gondoltam, adok neki még egy esélyt, és kipróbáltam húslevesben elkeverve a késhegynyi mennyiséget. Mindjárt más volt a tapasztalat, akkor realizálódott bennem, hogy ezeknek a paprikáknak eszméletlen finom aromája van és közel sem csak az ereje a lényeg. Tehát a különleges paprikaaroma fogott meg.

Nyárasdy Rita

2017 év elején meggyőztem Ritát, hogy ültessünk pár magot, talán 3 palántánk lett, de nem nagyon figyeltünk rájuk, így a termés sem volt kiemelkedő mennyiségű, csak pár szem. 2018-ban 10 palántánk volt, főleg Habanero fajtákból (orange és red), ezekből készítettük az első szószunkat saját használatra. Úgy gondoltuk, hogy megpirítjuk a paprikákat mert attól még jobb lesz az ízük, biztonsági okokból pedig ezt a műveletet az erkélyre kirakott kemping gázon egy serpenyővel mertük csak megcsinálni. Azt az olvadt vajhoz hasonlító kellemes illatot sosem felejtem el, amit a paprika engedett ki magából, imádom (a család, vagyis a nagyszülők, 9 éves lányunk és 5 éves fiunk is 2-3 méteres távolság biztonságából szaglászták a serpenyőből érkező hol kellemes, hol igen csípős illatokat, annyira új volt még nekünk a dolog és senki nem javasolta a paprikák feldolgozását például csukott ablak mellett. Ez talán október végén történhetett.

Mivel annyi üveg szósz – inkább krém – készült végül, hogy esélytelen volt, hogy saját magunk elfogyasszuk, így elkezdtük ismerősöknek, barátoknak, családtagoknak osztogatni és mivel jók voltak a visszajelzések, Rita pedig imád zöldségeket termeszteni és gyönyörködni a különleges paprikákban, ezért kiváltotta az őstermelői engedélyt és 2019-ben már 64 palántával indultunk neki. Ekkor találtam ki, hogy mivel nagyon megszerettük a települést és a környezetünket ahová kerültünk, viszont 2007-ig azt sem tudtuk, hogy ilyen település létezik az országban, legyen a nevünk Gombai Chili, mert ha egyszer esetleg országosan is ismertek leszünk, akkor a termékeinken keresztül Gombát is tudjuk népszerűsíteni, lehetőség szerint a fiatalok, középkorúak körében.

Az elmúlt években egyébként nagyon sok fiatal költözött Gombára szerencsére és felújították a megüresedett kádár kockákat és parasztházakat. Nyilván, nem a szószaink miatt, hanem a település és környezetének szépsége (Gödöllői-dombság), Budapest közelsége a fő okai. Ettől függetlenül a vásárokban gyakran megkérdezik, hogy Gomba Chili? Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy nem, nem Gomba Chili és nem is gombás chili szósz, hanem Gomba településről származik. Igen? Olyan van? És akkor ilyenkor elmeséljük, hol található, mit kell tudni róla röviden és javasoljuk, hogy érdemes eljönni a településre kirándulni, vagy megnézni az eladó ingatlanokat.

Nyárasdy Rita

Mára már saját feldolgozóüzemetek van. Hányféle termék készül nálatok, milyen mennyiségben?

A feldolgozó “üzem” egy kissé megtévesztő kifejezés, ez egy kis feldolgozókonyha ami direkt a chili és más savanyúságok feldolgozására, raktározásra, illetve a chilipalánták nevelésére lett kialakítva, nem kell semmi óriásira gondolni. A célunk az volt, hogy a feldolgozás maradjon ugyanaz, ami a kezdetek kezdetén is volt, de ezt ne a lakásban kelljen tovább csinálni, hanem egy önálló erre a célra kialakított helyiségben. Közel másfél év volt, mire nagyon sok segítséggel eljutottunk oda, hogy sikerült átalakítani a melléképületet a célnak megfelelően, korábban tyúkjaink voltak ugyanott.

23-féle termékünk van, de igyekszünk minden évben új termékeket is kikísérletezni, készíteni a visszajelzések alapján. Próbálunk változatosan főzni, új dolgokat kipróbálni otthon a családdal, amelyekből pedig jönnek ötletek új szószokhoz is.

Nyárasdy Rita

Aki saját fogyasztásra szeretne néhány tő chilit termeszteni, azoknak mit javasolsz? Milyen könnyebben gondozható fajtát ajánlasz? Van valamilyen általános „tuti tipp”, amit érdemes a chilik termesztésénél betartani?

A legkönnyebben termeszthetőek a Habanero fajták, nem véletlenül talán a legismertebb és legnépszerűbb chilifajta a Jalapeno mellett, de utóbbinál azért jóval erősebb. Fontos megjegyezni, hogy a világ legerősebb paprikái (Carolina Reaper, Bhut Jolokia, Dragons Breath, Moruga Scorpion stb.)  jóval később szüretelhetők (lassabban kelnek ki magról, majd jóval később lesz termés rajtuk), mint például a Habanerok és kényesebbek is valamivel, hiszen ezek a növények (általában a chilipaprikák) szubtrópusi éghajlaton érzik magukat igazán otthonosan, nem a magyar nedvesség nélküli nyári kánikulában és a talaj sem mindenütt ideális számukra. A paprikák – nem csak a chilik – főleg a homokosabb talajt kedvelik, nem a kőkemény agyagosat.

Akkor sincs gond, ha valaki nem rendelkezik kerttel, csak például egy erkéllyel, mert 1-2 tő (fajta függvénye a méretek miatt) cserépben is termeszthető és saját fogyasztásra bőven elég szósz készíthető például Habanerokból, amelyek bő termésűek. Tipikusan ilyen a Habanero Orange.

2023 októberében végre elindult a weboldalunk, webáruházunk és blogunk, ahol mindenki számára igyekeztünk megosztani a tapasztalatainkat a paprika termeléssel kapcsolatban. Fontos, hogy segíteni tudjunk másoknak, hiszen mi is voltunk kezdők, miért fájna az, ha megosztjuk a tapasztalatainkat másokkal?

Ami fontos, hogy nem célunk, hogy több ezer növényünk legyen, mint a nagyoknak. Valamennyi növekedés még tervben van, de szeretnénk a feldolgozást módszereit és minőségét megtartani ugyanazon a szinten, ahogyan indultunk. Inkább kevesebb legyen az elkészült termék mennyisége, de a minősége maradjon a „small-batch” kategóriában.

Nyárasdy Rita

Hogyan érdemes házilag kiszárítani a chilit?

Mi először a hagyományos, levegőn történő fellógatott szárítással próbálkoztunk, felfűztük egy madzagra a chiliket, de sajnos a nem megfelelő körülmények és páratartalom miatt megpenészedtek. Ekkor váltottunk az aszalógépre, amely mindig tökéletes végeredményt adott. Amennyiben úgy gondolja valaki, hogy a chilin kívül például fürtös paradicsomot, vagy bármilyen más zöldséget vagy gyümölcsöt is szívesen aszalna, abszolút megéri beruházni egy ilyen eszközre, ma már nagyon jó áron kaphatók otthonra is ilyen készülékek. Ha csak alkalmi dologról van szó, apróra felvágva már egy manapság divatos air fryer is megteszi.

Nyárasdy Rita

Kapcsolódó
3 házi paprikakrém, hogy még finomabbak legyenek az ételeink
Az élet és az étel megfűszerezéséhez kell egy kis paprika!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik