Kertünk-Portánk

Sörrel és rézzel a kerti csigák ellen

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Egyszerű módszerekkel is felvehetjük a harcot kertünk kártevőivel.

Csigariasztó kerti praktikákról írt a Kirsche.

A csigák sok kárt tudnak okozni a kertben, nemcsak a növények leveleit, hanem az érő gyümölcsöket és zöldségeket is megrágják. Első lépésben nem árt meggyőződni arról, hogy valóban a csigák a ludasak a termések megdézsmálásában.

Nyálkás nyomokat hagynak

A csigák jelenlétének megállapítása a kertben általában nem okoz gondot, de aki bizonytalan, annak érdemes alaposan körülnézni a levelek, kövek alatt, különösen eső után, vagy megfigyelni a nyálkás nyomokat, amelyeket a nem kívánatos puhatestűek hagynak maguk után. A csigák hasznosak az ökoszisztémákban, mivel lebontják a növényeket és táplálékot biztosítanak más állatoknak, mégsem tesznek jót kertünk féltett kincseivel.

Az egyik legegyszerűbb módszer a kártevők ellen, ha összeszedegetjük őket. A kora reggel vagy sötétedés után összegyűjtött csigákat célszerű dobd egy vödör szappanos vízbe dobni.

Szeretik a sört

Az egyszerű módon elkészíthető sörcsapda nagyon hatékony. Töltsünk meg egy alacsony edényt (konzervdobozt vagy befőttes üveget) sörrel, majd ássuk be a földbe. A csigák a belemásznak és megfulladnak. Sör helyett cukor, víz és élesztő keverékét is használhatjuk.

Kényelmes “kuckót” is készíthetünk a csigáknak egy felfordított dinnyehéjból vagy kidobásra szánt deszkákból. A csigák szívesen bemásznak a nedves, sötét helyre, ahonnan később könnyen összeszedhetjük őket.

Mivel a csigák szeretik a nedvességet, az árnyékot és a mulcsot, érdemes a kertet kevésbé vonzóvá tenni a számukra. Takarítsuk el az elhalt leveleket és a növényi törmeléket, még ősszel is, hiszen ekkor rakják le a csigák a petéiket.

Illusztráció / Pixabay

Növények, amelyeket nem szeretnek

A csigák nem szeretik a levendula, a rozmaring és a zsálya illatát sem. Kerülik a szőrös, szúrós vagy bőrszerű levelű növényeket is. Kertünk tervezésekor és a növények telepítésénél nem árt ezeket sem átgondolni.

Rézszalaggal elriaszthatók

Különösen a magaságyásokban érdemes rézszalagot használni a szélek mentén. Amikor a csiga megérinti a fémszalagot, áramütéshez hasonló érzést kelt a testében. Ezt pedig nagyon nem szereti.

Megpróbálkozhatunk azzal, hogy szárított diatómaföldet szórunk a kert egyes részeire. Vannak, akik a zúzott tojáshéjra esküsznek. A csigák akkor sem lesznek elragadtatva, ha a szokásos slagos öntözés helyett föld alatti locsolórendszert alkalmazunk a kertünkben.

Kapcsolódó
Spanyol csupaszcsiga pusztít Magyarországon
Irtása hosszú távon nem elég hatékony.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik