Kertünk-Portánk

Így szaporítható könnyedén a rozmaring

Unsplash
Unsplash
3 módszer a rozmaringos kerthez.

Rozmaringot többféle módon lehet szaporítani, egyik sem bonyolult. Érdemes egy próbát tenni vele!

Magról történő szaporítás

A rozmaring magjait általában kora tavasszal vagy késő ősszel ültetik. A magvakat egy éjszakai vízben áztatás után a talaj felszínére kell szórni, majd enyhén be kell ásni őket a talajba. A magokat tartsuk nedvesen, és megfelelő hőmérsékleten (kb. 20-25 °C). Általában 1-3 hét alatt kelnek ki a magvak – de elképzelhető a 3 hónapos időtartam is! – ekkor a kis növényeket át kell ültetni egy nagyobb edénybe vagy pedig a kertbe szabad földbe.

Dugványozással történő szaporítás

A rozmaring dugványozása tavasszal – kora nyáron ajánlott, amikor az új hajtások elég kemények. Az 5-8 cm-es dugványok szára hajlékony vagy újonnan fásult legyen, az alsó 2/3 részéről távolítsuk el a leveleket, olyan 5-6 levél maradjon rajta. A dugványokat ültessük szabad földbe vagy edénybe és biztosítsuk számukra folyamatosan a megfelelő nedvességet és tápanyagot, valamint közvetett napfényt. Általában 2-3 hét alatt gyökereznek meg, és ezt követően el lehet kezdeni őket gondozni. Az új hajtások megjelenéséig le is fedhetjük a cserepet műanyag fóliával, de naponta szellőztessük, így elősegítjük a nedvesség megtartását. A rozmaring egyszerűen gondozható növény, amelynek termesztésére a napos hely és jól szellőző talaj az ideális. Fontos, hogy a növényeket rendszeresen öntözzük, és megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjanak.

Bújtatással való szaporítás

Ez a módszer nagyon hasonló a dugványozáshoz, de itt a hajtás a kigyökeresedésig az anyanövényen marad. Egy megfelelően hosszú ágat hajlítsuk le a földre, rögzítsük is ott úgy, hogy felette még 5-7 centiméteres szárrész maradjon. A rögzítési pontnál szedjük le a leveleket 1-1,5 centiméteres darabon. Takarjuk le földdel a rögzített részt. Amikor megjelenik az ág csúcsán új hajtás, akkor levághatjuk a szárat és átültethetjük a kertbe vagy másik cserépbe.

Kapcsolódó
Tengernyi bajra jelent gyógyírt a rozmaring
Nem csak fűszernövény, illatos gyógynövény is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik