Kertünk-Portánk

Ontani fogja a virágot a muskátli ezzel a trükkel

pixabay
pixabay
Csak pár szabályt kell betartani a locsolásnál, hogy idén nyáron virágoktól roskadozzanak a muskátlik.

Vannak olyan titkos trükkök, amiket nem mondanak el minden kertészetben, mert tényleg csak a legprofibb kertészek ismerik azokat, írta honlapján az Agrároldal.

A muskátli egy olyan virág amivel pillanatok alatt szebbé és otthonosabbá tudjuk varázsolni az erkélyünket vagy a kertet. Nem túlzás állítani, hogy talán nincs is olyan régi parasztház, vagy romantikus hangulatú kert, ahol ne bukkanna fel, dézsába vagy balkonládába ültetve. Európába az 1600-as években jutott el, azóta rengeteg fajtáját nemesítették.

pixabay

Csak pár szabályt kell betartani a locsolásnál, hogy egész évben csodaszép dísze legyen a háznak.

Egy virág esetében kiemelten fontos a locsolás, sőt ez az egyik legfontosabb. Ha túl keveset locsolunk valamit, akkor nem jut elég tápanyaghoz, kiszárad, de a túl sok locsolás is ártalmas lehet. A túl sok locsolás gyökérrothadáshoz vezethet, ami szintén a növény halálával jár. Fontos tehát betartani az optimális locsolási mennyiséget, ami persze nem mindig egyszerű, mert az időjárás is befolyásolhatja azt.

A muskátli esetében is meghatározó az, hogy milyen vízzel locsoljuk őket.

  • A vizet közvetlenül a muskátli tövéhez öntsük, ne pedig csak úgy a cserépbe valahova, hogy könnyedén fel tudja szívni a növény, szinte azonnal.
  • Figyeljünk arra, hogy ne a legmelegebb órákban locsoljuk meg a muskátlit, mert ettől nagy a kockázata, hogy tönkremegy. Nyáron kizárólag csak este, vagy reggel, hűvösebb időben locsoljuk a muskátlit.
  • Nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vízzel. Ahogyan a nyári forróságban téged is valóságos sokként ér, ha valaki hideg vízzel lespriccel, a muskátlit is sokként éri a jéghideg csapvíz.
  • Jóval a locsolás előtt tegyünk egy kanna vizet árnyékos helyre, hogy felvegye a környezet hőmérsékletét, és kevésbé drasztikus sokkolásként érje a hatás a muskátlit a víz.
  • A klóros víz nem igazán tesz jót a muskátlinak, ezért érdemes vagy kútvizet, vagy esővizet használni.
  • A legfontosabb tipp a muskátli gondozásához, locsolásához: minden második héten, de szigorúan csak a második héten adagoljunk a locsolóvízhez némi folyékony műtrágyát, ami segíti a növény táplálását.
Kapcsolódó
7 tanács a száradó muskátli megmentéséhez
Bármikor előfordulhat, hogy az odafigyelés ellenére a muskátli száradni kezd, de számos lépést tehetünk annak érdekében, hogy újra egészségessé és virágzóvá tegyük ezt a kedvelt virágot.
Olvasói sztorik