Kertünk-Portánk

Muskátlik közé fészkelt a rigó Ózdon

A kétszintes házban rendszeresen keresnek a környék madarai fészkelőhelyet az erkélyen vagy az ablakok alatti balkonládákban.

A muskátlik május elsején költöztek ki Májer Judit erkélyére, és egy nappal később már a virágok közé került a fészekkezdemény.

Nem kellett sokat várnom, hogy a ládát figyelve megérkezzen a fekete rigó, aki szorgosan építgette fészkét, ekkor kértem tanácsot egy Facebook-csoportban és a szomszédokat is kérdezgetni kezdtem

– mesélte.

Elmondta, hogy elsősorban arról érdeklődött, hogy lehet-e így is locsolni a virágot. Meglepetésére számtalan hozzászóló számolt be arról, hogy náluk is rigó költözött a virágok közé, és nem lett semmi baja a virágnak, lehet azt gondozni a fészek mellett is.

A szomszédaim közül pedig kettőhöz is költöztek be idén madarak éppúgy, ahogy hozzám. Az egyiknek ugyanúgy az erkélyén virágzó muskátliba, a másiknak pedig az ablaka alatti balkonládába.

– mondta Májer Judit, aki egy kétszintes házban lakik a város szélén, a domb oldalában, ahol már sokkal nyugottabb körülmények között élhetnek a madarak, mint a városban.

Télen szinte minden lakó eteti a madarakat, így ideszoktak, szeretik ezt a vidéket, ezért is fészkelhetnek ilyen gyakran ide, ahol télen az ételt kapják

– tette hozzá.

És, hogy milyen gyorsan pörög az idő a madáruniverzumban, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy amíg ez a cikk elkészült és kértem képeket Judittól, már meg is érkezett egy tojás.

Kapcsolódó
Érdekességek a madarak világából: udvarlás, fészekrakás és fiókanevelés
Családalapításkor bámulatos rituálékra képesek a madarak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik