Kertünk-Portánk

Balatonarácson magasodik az év legszebb balatoni lakóháza

balatoni szövetség
balatoni szövetség
A gyönyörű felújítással megmentették a balatoni identitás egy darabját.

Az Év Balatoni Háza 2023 díjpályázat győzteseit a közelmúltban hirdették ki lakó-, üdülő-, középület-, és gazdasági-kereskedelmi épület kategóriákban. A minőségi, tájba illő építészetet népszerűsíteni kívánó megmérettetésen lakóépület kategóriában a a Balatonfüred egyik településrészén, Balatonarácson található felújított, korszerűsített családi ház építésze, Kovács Zoltán nyerte el a díjat – írta a HírBalaton.

A gyönyörű felújítással megmentették a balatoni identitás egy darabját. Ezt a példamutató hozzáállást, és a végeredmény magas építészeti színvonalát kívánta a zsűri az Év Balatoni Háza pályázat lakóépület kategória díjával jutalmazni.

balatoni szövetség

Fontos, ha egy megrendelő az építésszel karöltve úgy dönt, hogy nem bont el egy közel 120 éves házat, hanem megtartja azt. Nagyon sok kompromisszummal jár egy ilyen döntés, hiszen a mai családi házas életforma teljesen mást követel. Hasonló helyzetben legtöbbször annak vagyunk tanúi, hogy egy ilyen régi ház – amely a mi esetünkben még csak nem is védett műemlék – nyomtalanul eltűnik, hogy utat engedjen valamilyen kortárs építészetnek

– hangzott el a díjátadó ünnepségen a balatonarácsi ház méltatásában.

A balatonarácsi ház esetében azok a dilemmák, amelyek a kortárs beavatkozások és a történeti épületanyag közötti egyensúlyról szólnak, példamutatóan lettek feloldva. Több mint fontos az a gondoskodás, amely végül a belső hőszigetelés mellett döntött, csak azért, hogy az épület arányai ne változzanak meg, ne torzuljanak el. Követendő példa az az arányérzék, amely a láthatóan kortárs beavatkozásokat inkább a hátsó épületrészekre koncentrálta, és így az utcai oldalon alig venni észre valamit az igen komoly átalakításból.

Kapcsolódó
Ezek lettek a Balaton legszebb házai
Egy kötcsei nyaraló két különdíjat is elnyert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik