Kertünk-Portánk

Dózerolás helyett csodát tett a 100 éves vályogházzal

Fintáné Lednyiczky Brigitta
Fintáné Lednyiczky Brigitta
Berendezését régiségpiacokról származó csillárok, falilámpák, bútorok, bontott fából készült remekek, míves burkolatok csinosítják.

Sokan legyintettek a Balatonendréd egyik csendes utcájában eladó 100 éves vályogházra, mondván, megérett a bontásra. Volt azonban egy ember, aki az épület állapotát megtekintve úgy döntött, megvásárolja az ingatlant, és megmenti az utókornak.

A vásárló Gáspár János pándi vállalkozó, vályogfal-építő mester volt, aki szakmai pályafutása során vályogházak százait újította fel, de sok újat is készített megrendelői legnagyobb megelégedésére. Ezúttal álmodott is a portára egy merészet, hiszen bővítette a régit, és valóságos álomházat varázsolt a területre.

Sok ismerősöm próbált lebeszélni a 100 év körüli, a Somogy megyei népi építészetre jellemző, régi tömésű vályogház megvételéről, de senkinek sem sikerült. Én régóta foglalkozom vályogházak helyszíni állapotfelmérésével, szakvéleményezésével, ezt tettem saját érdekemben ez esetben is. Az épület szerkezetileg rendben volt, csak nem törődtek az állagával, bűn lett volna ledózerolni

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére a vályogfal-építő mester.

Fintáné Lednyiczky Brigitta

Dózerolás helyett felújítás következett, melybe bekapcsolódtak a nyaranként Balatonendréden rendezett “Minden, ami vályog” táborok résztvevői is. A háznak a födém része és falazata megmaradt, az aljzat hajópadlót kapott, a padlás hagyományos módon sarazással készült, így egyéb szigetelést nem igényelt. A belső felület természetes anyagú oltott mész, ami pormegkötő, antibakteriális hatású, mérgező anyagokat, kemikáliákat nem tartalmaz.

Teljes nyílászáró csere történt, épületgépészetileg is megújult a ház. A bútorok többsége bontott fából készült, az ablakok, az ajtók egy része is bontásból származik. Természetes olajokkal, viaszokkal vontuk be őket, a fapadlót is ezzel kezeltük, így az teljes mértékben szellőzik, nem rideg, hanem puha, selymes tapintású

– említette Gáspár János.

Az álomház kialakításának ezzel nem volt vége. A házigazda már a vásárláskor megtervezte, hogy a 100 éves vályogházat bővíti.

Kiegészítésként, a régi házzal egybeépítve készült el a kétszintes téglaépület. Ez beton alapon áll, vízszigeteléssel, 44 centiméteres téglafallal.

Erre már nem kellett plusz hőszigetelés, viszont tettünk rá 5 centi nádpadlót, az egészet vályoggal vakoltuk és meszeltük. A födém is bontott fából készült, a tető kőzetgyapot szigetelést kapott

– mesélte a mester.

Fintáné Lednyiczky Brigitta

Akik már megfordultak benne, meglepődtek, téglaház létére milyen jó ennek is a klímája. Ez azért lehetséges, mert néhány centi vastag vályogvakolat került a téglára, ami a párát magába szívja, majd kiengedi.

Mindkét házrésznél nagy hangsúlyt fektettünk az egészségtudatosságra, a természetes anyagok használatára, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Sok bontott faanyagot, bontott téglát használtunk, rengeteg egyedi, kézműves tárgy van az épületben

– említette büszkén a vályogfal-építő mester.

Az épület berendezése is különlegességeket rejt magában, közéjük tartoznak a régiségpiacokról származó csillárok, falilámpák, bútorok és az ’50-es évekből származó bárszekrény is. A konyhabútor tölgyfa, a csempék, a padlólapok, a míves burkolatok a régi otthonok hangulatát idézik modern köntösbe bújtatva.

Fintáné Lednyiczky Brigitta

A csodálatos portát a kert teszi igazi oázissá.

A kültéri, fedett teraszon álló kemence alapja és a kéménye bontott tégla, míg a búbja és kenderköteles dísze agyagból készült. A kültéri asztalt egy hatalmas platánfából készítettük. Tűzifaként vásároltuk meg, majd gyártottunk belőlük 10 centiméter vastag asztallapokat

– mondta a ház gazdája.

Az 50 négyzetméteres felújított vályogház és a kétszer ekkora alapterületű kétszintes téglaház egyediségének és a különleges berendezési tárgyainak köszönhetően vendégházként – három szobával, két fürdőszobával, hatalmas nappalival – négy csillagos minősítést kapott.

Örülök, hogy a megálmodott portát karnyújtásnyira a Balatontól, de nem annak a dübörgő és zajos forgatagában, hanem tökéletes nyugalmában, a balatonendrédi dombok ölelésében valósítottam meg

– összegzett mintegy zárszóként a szakember.

A képre kattintva galéria nyílik, melyben további fotók tekinthetők meg a házról.

Galéria

Fotók: Fintáné Lednyiczky Brigitta

Kapcsolódó
Tüneményes porta lett a dédszülők egykori parasztházából
A parádi ház őrzi a régmúlt értékeit és építészeti hagyományait, egyben tiszteleg a felmenők élete előtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik