Kertünk-Portánk

Hathektáros üvegházban termesztenek kígyóuborkát Ácson

MTI/Bodnár Boglárka
MTI/Bodnár Boglárka
Geotermikus energiával fűtik és napelemeket használnak.

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek, írta az MTI.

A beruházás összege eléri a 6 milliárd forintot, ehhez a kormány 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Vidékfejlesztési Program keretében. A fejlesztéssel 80 új munkahely jött létre.

MTI/Bodnár Boglárka

A GreenCoop csoport Csallóközaranyoson 20 éve építette az első üvegházat, ma Szlovákiában négy létesítményük van, Magyarországon Ácson és Győrben vannak jelen. A cégcsoport 500 dolgozója 10 millió kilogramm paradicsomot termel.

A társaság minden üvegházát geotermikus energiával fűti és napelemeket használ, így energiaigényük 98 százaléka megújuló forrásból származik. A téli időszakban a természetes világítás hiánya miatt nem termesztenek gyümölcsöt, logisztikai központjuk 120 munkatársa ekkor zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozik.

MTI/Bodnár Boglárka

Az ácsi beruházás 10 év után térül meg, de ehhez csúcsteljesítményt kell nyújtani. A vállalatcsoport teljes éves árbevétele 40 millió euró.

Kapcsolódó
5 hektáros üvegház a győri paradicsom otthona
Évente 2 ezer tonna lehet a termés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik