Kertünk-Portánk

Termálvíz melegétől érik a papaja Cserkeszőlőn

Morvai Linda
Morvai Linda
Ez a különleges gyümölcs Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megterem.

Különleges élményben volt részünk a napokban: papaját szüreteltünk. Nem valamelyik messzi földrészen jártunk, csak itt az országban: Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, Cserkeszőlőben.

Cserkeszőlő egy 2200 fős község a Tiszától 11 kilométerre, sokak számára a termálfürdőjéről ismert. A fürdő alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, konyhasós, jódos, brómos vize bőrgyógyászati megbetegedések, csontrendszer betegségei, idült betegségek utókezelése, rekreáció, izomgörcsök oldása, izomzúzódások, rándulások, ízületi betegségek, reuma, sportsérülések utókezelése esetén ajánlott.

Mi azonban most egy másik különlegességet is megnéztünk, a termő papajafákat.

A fürdőtől néhány utcányira található jó pár hatalmas fóliasátor, egyik olyan, mint a másik, ám Iglódi Ferenc fóliáiban a paprika mellett megférnek a papajafák és egyéb egzotikus növények is.

Morvai Linda

Ennél jóval szokásosabb növényekkel kezdte a növénytermesztést, uborka, paprika termett a területén. Mindig is vonzották az egzotikus növények, ezért megpróbálkozott itthon boltban kapható papaják magjával, de azok sajnos vírusosak voltak, a fóliában levő paprikákat is megfertőzték, odalett a termés. Ekkor megfogadta, hogy soha többé papaja. De nem tartotta be…

Aztán 9 évvel ezelőtt Kambodzsában járt, ott egy étteremben előtte vágták fel a papajákat. Nagyon furcsán néztek rá, amikor elkérte a gyümölcs magjait, hiszen arrafelé olyan természetes gyümölcsnek számít, mint nálunk az alma. De odaadták, így keltek mi magról az első, most is folyamatosan termést hozó növénykék. Járt Vietnámban is, ott már tudatosan kereste a különböző fajtákat, hogy minél többféle papaját honosítson meg a fóliájában.

Morvai Linda

Nem véltelenül választotta a papaját Iglódi Ferenc, ez egy nagyon gyorsan fejlődő, kis igényű, kevés helyet foglaló, gyorsan szedhető, folyamatosan termő növény, melynek termése itthon még különlegesnek számít, ezért jó áron eladható. További előnye, hogy vegyszermentesen termeszthető. Egy év alatt termőre fordul egy elvetett papajamag. A fóliasátor már nem is elég magas a növényeknek, vissza kell vágni a tetejüket, de szerencsére, ezt is jól viselik. Egyetlen fa több száz kilónyi termést hoz, melyet többnyire létráról szüretelnek.

Különlegesség, hogy a fóliasátrat termálvízzel fűtik, így biztosított a folyamatos meleg hőmérséklet a növényeknek.

Morvai Linda

Egyelőre paprikából még több van a területen, de a cél az, hogy minél jobban kiszorítsák ezeket a papaják, 3-4 éven belül már az egész fóliában az egzotikus gyümölcsöket szeretné nevelni.

A papajának a levele, termése, de még a héjának a leve is felhasználható, jótékony hatású. Leveléből teát főznek, a magja kiszárítva borsként használható, a héjának a leve sebgyógyításra alkalmas.

A különböző fajtájú papaját mellett egyéb egzotikus növények is megtalálhatók nála, banán, ananász, guava, csillaggyümölcs, kurkuma, gyömbér, kávé, gránátalma, citrusfélék.

A papajákat és a különböző növényeket bemutató képgaléria a fotóra kattintva nyitható meg.

Galéria
Morvai Linda
Kapcsolódó
Trópusi hangulatot áraszt a varázslatos nyáregyházi kert
Amikor délebbi országokban járunk, mindannyiunkat elbűvöl a melegebb égövi növényzet. Így volt ezzel Kelemen Zsolt is, aki úgy döntött, hogy hazahozza ezeket a saját kertjébe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik