Virágzó vidékünk

Termálvizet találtak egy újabb magyar városban

Alternatív energiaforrások használatának bevezetésén dolgoznak a Procter & Gamble hazai gyárai, így hatástanulmányok készültek geotermikus fűtés megvalósítására a csömöri gyárban, mert az előzetes felmérések szerint olyan hőmérsékletű víz van a mélyben, amely alkalmas a gázfűtés kiváltására. Így a vállalat szerencsés földrajzi adottságainak köszönhetően fenntarthatóbb energiaellátásra válthat, a Csömör Nagyközség Önkormányzatával elindult párbeszéd pedig szükséges alapja az együttműködésnek, áll a cég közleményében.

A csömöri termálvíz projekt jelenleg vizsgálati fázisban van, amint elkészülnek a szükséges tanulmányok, belevágnak a megvalósításba, hogy az üzem teljes mértékben geotermikus energiára álljon át, így még korábban elérhetik a zéró károsanyagkibocsátási céljukat. Mindemellett egy ilyen innováció hosszú időre biztosítani tudja a gyár jövőjét és munkahelyeik stabilitását, fogalmaztak.

A közlemény arra nem tért ki, hogy az önkormányzat milyen formában szeretné hasznosítani a termálvizet, ha egyáltalán vannak ilyen terveik.

Termálvíz- és gyógyvíz adottságait tekintve Magyarország első helyen áll Európában. Jelenleg kb. 500 termálvíz előfordulási hely van, ami azt jelenti, hogy az ország területének 70%-án található +30°C-nál melegebb természetes víz.

A természetes vízfeltörések, források az Alföld peremén, a középhegységek törésvonalai mentén, a mesterséges feltárások (fúrások) az Alföldön és a Dunántúlon többnyire olaj- és földgázkutatás nyomán létesültek.

Kapcsolódó
Nem verték nagydobra, de új gyógyhelye lett Magyarországnak
Egyszer csak új hellyel bővült a gyógyhelyek hazai nyilvántartása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik