Virágzó vidékünk

Magyarországé a világ ötödik legnagyobb termálvíz kincse

Nemcsak a víz gyógyít, hanem a megteremtett környezet is.

Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvíz kincsével – mondta a Lakitelken, a Magyar Balneológiai Egyesület múlt hét végén rendezett nagygyűlésén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A gyógyvíz a Kárpát-medencében “kincs, hungarikum, sajátos, egyedi, és ennek rendkívüli értéke” van. Lakitelek olyan rangos fürdőhelyek sorába lépett, mint Harkány, Hajdúszoboszló, Mórahalom, Szolnok, Gyula, Hévíz, Bükkfürdő és Mezőkövesd – sorolta a politikus.

A lakiteleki gyógyvíz kopásos eredetű ízületű panaszokra, az ezzel járó izomfeszülés oldására is jótékony hatású

– mondta.

Szólt arról, hogy a nagygyűlésnek helyszínt biztosító Hungarikum Liget a Lakiteleki Népfőiskolával szerves egységben ápolja a Kárpát-medencei hagyományokat, őrzi a magyar értékeket.

Rámutatott: Trianonnal nemcsak a magyar területek kétharmadát, hanem az akkor működő gyógyfürdők kétharmadát is elvették. A gyógyfürdők létesítési esélyeit a második világháború után a kőolajlelőhelyek keresése is növelte, számos gyógyvízforrást találtak kőolaj helyett.

Magyarországon 2000. január 1-jén százötven termál- és gyógyfürdő működött

– mondta.

Hozzátette:

a termálvízkincs “titka” a Kárpát-medence geológiai adottságaiban rejlik.

A földkéreg a Kárpát-medencében mintegy tíz kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a földfelszínhez, így sokkal kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain. Szavai szerint Lakiteleken nemcsak a víz gyógyít, hanem az elmúlt három évtizedben megteremtett környezet is. (MTI)

Kapcsolódó
Termálvízzel fűtött hatalmas üvegházról álmodik a jászsági kisváros
A termálvíz mennyisége, hőfoka megfelelő, és a mintegy ötezer négyzetméteres üvegház fűtését biztosítani tudná.
Olvasói sztorik