Mozaik

Egyre több termálvízben jelenik meg a márványrák

Bátky Gellért / Magyar Haltani Társaság
Bátky Gellért / Magyar Haltani Társaság

Az elmúlt öt évben Magyarország számos vizében jelentek meg idegenhonos tízlábú rákfajok, olvasható a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Mint írják, több inváziós fajuk természetes úton is gyorsan terjed hazánk vízfolyásaiban és csatornarendszereiben, de az akvaristák felelőtlen kihelyezései következtében egyre több egymástól távoli vízfolyásban, sőt izolált állóvízben is megjelennek.

Emlékeztetnek, az észak-amerikai eredetű márványrák (Procambarus virginalis) első hazai példányait Keszthelynél a Páhoki-övcsatornában fogták 2014-ben. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően mára hazánk számos termálvizű és urbanizált élőhelyének a leggyakoribb tízlábú rákfajává vált, és ezekből kiindulva több természetes élőhelyen is megjelent.

A 2020 májusa és szeptembere között végzett hidrobiológiai felméréseink eredményeként sikerült kimutatni a márványrák több korosztályát a Tata melletti Fényes-forrásban és a Fényes-patak egy szakaszán, továbbá Miskolctapolcán a Csónakázó-tóban, a Békás-tóban és a vizüket befogadó Hejő patak belterületi szakaszán.

A termálvízforrásokban és az azokhoz kapcsolódó vizes élőhelyeken (halastavak, dísztavak és horgásztavak) kialakuló márványrákállományok jelentős hatással lehetnek azok ökológiai állapotára is.

Eredményeik alapján számolni kell a márványrák további megjelenésre a Tata és a Miskolc környéki vizekben is. A márványrák megjelenése és terjedése a természetesen honos folyami rák (Astacus astacus) és kecskerák (Pontastacus leptodactylus) állományaira is kockázatot jelent, mert a rákpestist (Aphanomyces astaci) terjeszti.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik