Életmód

Nem verték nagydobra, de új gyógyhelye lett Magyarországnak

szentes.hu
szentes.hu

A szentesi gyógyhellyel bővült ki a gyógyhelyek hazai nyilvántartása, szúrta ki a Termál Online.

A lap szerint a fejleményt nem verték nagy dobra, de ezzel a Csongrád-Csanád megyei gyógyfürdő és a környéke mostantól viselheti ezt a címet.

Mint írják, még 2016-ban a helyi kórház részéről vetődött fel az ötlet, hogy Szentesnek is kezdeményeznie kellene a gyógyhely cím megszerzését. A folyamat tehát elég lassú volt, de tudni kell, hogy szigorúbb és bürokratikusabb eljárás vonatkozik a gyógyhelyekre, mint a gyógyfürdőkre vagy a gyógyvizekre.

A gyógyhely minősítést azok a települések kezdeményezhetik, ahol valamilyen természetes gyógytényező található, amit lehet egy klimatikusan különleges hely, gyógybarlang, de az esetek többségében ez gyógyfürdőt jelent.

A szentesivel együtt immár 40 gyógyhely van az országban 39 településen. Sárvár ugyanis két gyógyhellyel is rendelkezik, a gyógyfürdő és környéke mellett az arborétum is büszkélkedik ezzel a címmel.

2012 és 2018 között megszaporodott hazánkban a gyógyhelyek száma, mert bizonyos uniós pályázatokon csak gyógyhelyek indulhattak. Ahogy kifutott a pályázat, a létesítési kedv is alábbhagyott.

2019-ben és 2020-ban nem is lett új gyógyhelye hazánknak, tavaly szerezte meg ezt a címet Tamási, idén pedig Szentes, összegzett a Termál Online.

Kapcsolódó
Egyelőre lepusztult marad az ország egykor legszebb panorámájú strandja
A felújításra kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik