Kertünk-Portánk

Trópusi hangulatot áraszt a varázslatos nyáregyházi kert

Kelemen Zsolt
Kelemen Zsolt
A hazánkban megtalálható növények változatosan, színesek, gyönyörűek. De amikor délebbi országokban járunk, talán mindannyiunkat elbűvöl a melegebb égövi növényzet. Így volt ezzel Kelemen Zsolt is, aki úgy döntött, hogy hazahozza ezeket a saját kertjébe.

A kerítés mögül kimagasló banánfák, pálmák fogadják a nyáregyházi kert elött az utcán elhaladókat. Télen pedig ezek helyén szokatlan építmények. Belépve pedig rögtön megérint a trópusi hangulat fákkal, bokrokkal, virágokkal, na meg gyönyörű, zöld gyeppel és tavirózsákkal teli tóval.

Kapcsolódó
Ezek az új kertészeti trendek az idei évben, nektek melyik a kedvencetek?
11 új kertészeti trend, ami sokunknak fog tetszeni.

Kelemen Zsolt

A kert tulajdonosa, Kelemen Zsolt a Sokszívű Vidék érdeklődésére mesélt a kertjéről és növényeiről.

Gyönyörű trópusi kerted van! Hogyan kezdődött a története?

A kertem története 4-5 éve kezdődött. A telkünk végében építettem egy műhelyt, ahová autóval be kellett jutni, ezért sajnos, fel kellett áldozni a régi kertünket. Egyedül a tó maradt meg, persze, az is némi változtatással. Arra a döntésre jutottam, hogy a régi „szokványos” kert helyett megpróbálok valami látványosabbat, különlegesebbet csinálni. Ekkora merült fel a „trópusi” kert ötlete.

Ráadásul egy nyereményjátéknak köszönhetően el jutottam Gran Canariára, és az ottani növényvilág még inkább megerősítette bennem a döntést…

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Honnan a szakértelem ezekhez az itthoni kertekben szokatlan növényekhez?

Nem mondanám szakértelemnek a tudásom, inkább csak próbálok utánaolvasni a trópusi növényem az igényeinek, tartásának. Persze, mindig jönnek újabb növények, ezért a „tanulás” sosem marad abba.

Kelemen Zsolt

Az egyik posztodban láttam, hogy megszámoltad, hány növényed van. Most hol tarthat ez a szám?

Nagyjából 1000-1500db növényem van, aminek a száma folyton változik. Van, hogy adok el belőlük, de leginkább vásárolni szoktam, mert mindig akad olyan növény, ami tetszik és nincs még.

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Melyik a legkülönlegesebb és melyik a számodra legkedvesebb növény?

Az, hogy melyik a kedvenc növényem, jó kérdés… Igazából mindegyik valamiért kedvenc. Minden nap mutatnak valami újat, sőt, vannak olyanok, amik óráról órára változnak, fejlődnek. De ha ki kell emelni valamit, akkor a colocasiákat szeretem. A tavaszi pár centiméteres levelekből őszig méteres leveleket fejlesztenek, és rengeteg változata létezik.

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Mi történik velük télen?

Sajnos, a komolyabb hidegek előtt a növények 80%-a felszedésre kerül. Kapnak új földet, és attól függően, mik a téli igényük, bekerülnek a télikertbe, lakásba, pincébe, műhelybe, ahol éppen helyet találok nekik.

A maradék növény vagy olyan fagytűréssel rendelkezik, hogy a téli időszakban semmiféle különösebb foglalkozást nem igényel, vagy például a nagyobb pálmákat, amik már a méretük miatt nem mozgathatók, viszont kell nekik a fagymentes idő, azok kapnak szigetelt, és fűtött dobozokat, amiben már gond nélkül bírják a telet.

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Milyen további terveid vannak a kerttel, új fajok, még több növény, nevelgetni, esetleg szaporítani a meglevőket…?

Természetesen, mindig vannak olyan növények, amit még szeretnék beszerezni, szóval nincs megállás… Vannak olyanok, amiket viszonylag könnyedén lehet szaporítani, ezzel az opcióval mindig tudom az állomány létszámát szinten tartani, vagy növelni.

Remélhetőleg, egy pár év múlva, egy igazi dzsungel hatású trópusi kertet sikerül kialakítanom.

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Kelemen Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik