Kertünk-Portánk

Tízezer palántával támogatja a rászorulókat az agráregyetem

Unsplash
Unsplash
Cukkini-, paprika-, paradicsom-, uborka- és zellerpalántával segítik a családok hosszú távú élelmezését.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – az elmúlt évekhez hasonlóan – az idei esztendőben is zöldségpalántákat adományozott a Katolikus Karitásznak. A 10.500 cukkini-, paprika-, paradicsom-, uborka– és zellerpalánta további nevelése tizenegy egyházmegyében 600 rászoruló család hosszú távú élelmezésében nyújt majd segítséget – közölték az egyetem honlapján.

A paradicsom– és paprikapalántákat márciusban ültették el, míg az uborka, zeller és cukkini vetésére áprilisban került sor a MATE Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén, a Budatétényi Rózsakertben. Ezután szakértő kezek gondozták a növényeket, nem csak az egyetemi dolgozók, hanem az képzésen részt vevő hallgatók is gondoskodtak róluk  több mint 600 munkaórán keresztül. Az idei évben az adományozott palánták között 500 darab zellerpalánta is helyet kapott.

Különösen jó érzés, hogy a MATE és Katolikus Karitász között ennyire gyümölcsöző a palántaadományozási program, hiszen évről évre egyre többféle nemesített, minősített magyar fajtát adományozhatunk a nehéz sorsú családok számára. A zöldségpalánták ráadásul évtizedek óta bizonyítanak a hazai és nemzetközi kertészeti termelésben is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára a magasszintű, versenyképes oktatás megvalósítása mellett kiemelt terület a társadalmi felelősségvállalás is, amelyhez ez az esemény kiválóan kapcsolódik. Bízunk benne, hogy évről évre egyre több rászoruló család tud részesülni a zöldségpalántákból, biztosítva ezzel az egészséges táplálkozás alapjait, ráadásul a palánták további nevelésével anyagi nehézségeik is csökkenhetnek

– mondta az átadás alkalmával Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A Katolikus Karitász munkatársai Budapest, Esztergom, Győr, Hajdúdorog, Kalocsa, Kaposvár, Miskolc, Pannonhalma, Pécs, Szeged, Vác, Veszprém városaiban és környékén, valamint a felzárkózó településeken összesen 600 rászoruló család számára juttatják el a palántákat a napokban.

Kapcsolódó
Így védekezhetünk a palántadőlés ellen
Biztosítsuk a fiatal növényeknek a megfelelő körülményeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik