Kertünk-Portánk

Ezt javasolja Borbás Marcsi a meztelen csigák pusztítása ellen

Idén különösen megnehezíti a kertészkedők életét a meztelen csigák pusztítása, de a Gasztroangyal sikerrel veszi fel a küzdelmet ellenük, írja a story.hu.

A lap cikkében emlékeztet, egy éjszaka leforgása elég, hogy semmivé váljon a sok munka a kertben, és nem csak a zöldségek, a virágok is eltűnnek. A kertek rémének is nevezett meztelen (vagyis spanyol) csiga ugyanis nem válogat, mindent tövig rág.

A kertészkedők egy része csigairtó szerekhez fordul,ezt viszont Borbás Marcsi teljes mértékben elutasítja.

A Gasztroangyal legújabb videójában azt mondta, azon kívül, hogy a háziállatokra is veszélyes, nagyon durva irtószerekről van szó, amiket szerinte jobb mellőzni a kertben. Mások a sós vizet ajánlják a különböző kertészeti fórumokon, ám a növényekre ez is végzetes lehet. A legtöbben még mindig arra esküsznek, hogy kézzel szedik össze a csigákat, és a leghumánusabb megoldást alkalmazzák: valahova elköltöztetni őket, ahol senkit és semmit nem zavarnak.

Nekem nem csak a konyhakertemet ette le, hanem a hortenziáimtól kezdve a fűszercserjén át a floxokig mindent megettek. Két hét alatt 2000 csigát szedtem össze, ugyanis valahogy védekezni kell

– mondta Borbás Marcsi, akinek azért van még néhány praktikája ellenük.

Bár a kávézacc egészen jónak tűnhet, ha azzal szórjuk körbe a növényt, Marcsi tapasztalata szerint ezen is átmennek a csigák, ezért ő több módszert alkalmaz egyszerre: hamu, sörcsapda és a kézzel összeszedésük együtt már jó védekezésnek tűnhet.

Emellett ő maga csigariasztó granulátumot is használ, ami nem ártalmas más állatokra, így biztonsággal lehet alkalmazni, ugyanakkor vizek közelében nem lehet használni.

Tudok viszont egy nagyon jó szert, van olyan település, ahol összefogtak és mindehol ezzel locsoltak be, azóta nincs egy darab sem a környéken. Hiába drága, a kár, amit okoznak, sokkal nagyobb lenne. Nos, ez a szer valójában egy fonalféreg, ami nemcsak a csigákat öli meg, hanem a fészküket is elpusztítja

– árulta el Borbás Marcsi, hozzátéve, hogy sajnos folyamatosan terjeszkednek kelet felé a csigák, így jobb, ha mindenki elkezdi irtani őket.

Kapcsolódó
Gasztroangyal rajongó vagy? Most kiderül!
Te mennyire ismered Borbás Marcsit és a Gasztroangyalt? Gyere, játssz velünk, és megtudod!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik