Kertünk-Portánk

Biodiverz kertekkel megőrizhetjük az élővilág sokszínűségét

Ambrus Mária
Ambrus Mária
A színes évelőkben gazdag kertek segítenek a hasznos rovaroknak, és gyönyörűvé varázsolják lakókörnyezetünket.

Ki ne szeretné, ha a színpompás virágoskertjének virágai felett szorgos beporzók serénykednének? A hasznos kis rovarokat többféle módon segíthetjük a kertben. Tágabb lakókörnyezetünkben, a település utcáin, terein is egyre több izgalmas növénytársulást telepítenek a hivatásos kertészek. Ezek a biodiverz kertek amellett, hogy rendkívül színpompásak, a beporzó rovaroknak is ideális körülményeket teremtenek.

Habarics Béla

A biodiverz kertek lényege, hogy olyan növénytárulásokat hoznak létre, melyek, ahelyett, hogy elnyomnák egymást, természetes, négyévszakos társulásként képesek működni. Ezek a színpompás növények együtt látványosak, nagy dekorációs értéket képviselnek. Az ilyen kertek önszabályozó rendszerek, melyek sajátossága, hogy alacsony fenntartással lehet őket gondozni.

Örvendetesen szaporodnak az utóbbi években Magyarországon a színpompás körforgalmak és szegélyágyások. A kertész szakma ezeket a pompás növénytársulásokat biodiverz kerteknek nevezi. A varázslatos biodiverz kertekben a sokszínű virágok különleges látványt nyújtanak. Ezek a változatos növények a számukra megfelelő környezetben vegyesen, társulásként pompáznak.

Ambrus Mária

Segíteni a rovarokat, akik segítenek az ökoszisztémának

A biodiverz kertek számos módon segítik a beporzókat, melyek ezzel segítenek a növényeknek, és végső soron az embernek. A változatos növényvilágot tartalmazó kertek különböző típusú és színű virágokat tartalmaznak, amelyek különböző időpontokban nyílnak. Ez biztosítja, hogy egész évben folyamatosan legyen táplálékforrás a beporzók számára.

A beporzók nélkül nem lenne földi élet. A méhek, pillangók, legyek és bogarak rendkívül fontos szerepet játszanak az ökoszisztémák működésében és a mezőgazdasági termelésben. Segítenek a virágok megtermékenyítésében azáltal, hogy a virágport egyik növényről a másikra szállítják. Ez a folyamat elengedhetetlen a növények szaporodásához és a gyümölcsök, magvak kialakulásához.

Pixabay

A mezőgazdasági növények jelentős része beporzásra szorul. A beporzók hozzájárulnak a terméshozam növeléséhez és a termékek minőségéhez. Például az alma, eper, mandula és sok más gyümölcs és zöldség esetében a beporzás növeli a termés mennyiségét és javítja annak minőségét. Fontos szempont, hogy a beporzók jelenléte és tevékenysége elősegíti a növényi diverzitás fenntartását. A nagyobb növényi diverzitás pedig támogatja az állati fajok változatosságát is, így hozzájárulva a stabilabb és ellenállóbb ökoszisztémákhoz.

A színpompás biodiverz kertekben a különböző virágok változatos és bőséges nektár és pollen forrást biztosítanak, amelyek elengedhetetlenek a beporzók táplálkozásához és energiaellátásához. Az ilyen kertekben általában kerülik a káros vegyszerek, mint például a peszticidek és herbicidek használatát, amelyek negatívan befolyásolhatják a beporzók egészségét és túlélését.

Pixabay

A telepített őshonos növények jobban illeszkednek a helyi ökoszisztémához és gyakran vonzóbbak a helyi beporzók számára. A magánkertekben található kis vízforrások, mint például madáritatók vagy kis tavak, fontosak a rovarok számára, különösen a meleg nyári hónapokban, amikor a vízforrások szűkösek lehetnek.

Szorgos „közmunkások”

Talán a legismertebb beporzó rovarok a mézelő méhek, akik létfontosságúak a gyümölcsök, zöldségek és más növények beporzásában. Ők felelősek a méztermelésért is.

A náluk nagyobb méretű poszméhek szintén kiváló beporzók, hidegebb időjárási körülmények között is aktívak. A magányos méhek (Andrena spp., Osmia spp., stb.) egyedül élnek és nem kolóniákban, mint a mézelő méhek vagy a poszméhek. Számos fajuk van, amelyek különböző növények beporzására specializálódtak.

A pillangók és lepkék sem csupán a szépségük miatt figyelemreméltók, hiszen számos faj fontos szerepet játszik a beporzásban, különösen azok, amelyek hosszú nyelvükkel képesek elérni a nektárt a virágok mélyén.

A zengőlegyek pedig amellett, hogy kiváló beporzók, lárváik által ugyancsak hasznosak, mivel levéltetvekkel táplálkoznak. Nem szabad megfeledkezni számos bogárfajról sem, a virágkaró bogarak például a zárt virágok megporzásában jeleskednek.

Ragó Ildikó

Amikor partner az önkormányzat

Gyenesdiás település utcáit járva több helyen is változatosan beültetett, biodiverz kertekre bukkanhatunk. A sokszínű ágyások felett májusban már halk duruzsolással beporzók ezrei köröznek. A Facebookon a közelmúltban figyeltünk fel erre a ragyogó kertre, melynek megalkotója Ambrus Mária, a magyarországi biodiverz kertek ismert hazai képviselője.

A videóban látható ágyás Gyenesdiáson a 71-es főút mentén látható a járda és a főút közötti zöldsávban az iskola mellett. Három évvel ezelőtt ültettük be a terveim alapján. Az ágyásokban szárazságtűrő növények díszlenek, ezért is kapott kavicsmulcs terítést a talaj. Az ágyás fajgazdag, sokféle lágyszárú évelő növény került bele, melyek a téli hónapok kivételével folyamatosan díszítik az ágyást virágukkal, termésükkel levélzetükkel. Sok rovar is látogatja a virágokat

– mesélte a szakember a Sokszínű vidéknek.

A táj-és kertépítészmérnök Nívódíjas mérnöktanár évek óta együttműködik a gyenesdiási önkormányzattal, számos kiültetés valósult már meg a tervei alapján a nagyközségben. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, a klímabarát növény-kiültetésekre, a beporzó rovarok és a biodiverzitás támogatására. Ambrus Mária szerint fontos kiemelni, hogy hasonló a szemléletük, így sikeresen tudunk együtt szép és hasznos kerteket alkotni.

Egyszerűen fenntartható évelők

A gyenesdiási út menti kert fenntartása a koratavaszi teljes visszavágással kezdődik, majd évente kétszer szükséges kigyomlálni az ágyást. A nyár elején még egy kozmetikai visszavágásra is sor kerül, ekkor az addig elnyílott évelőket vágják vissza, ezzel újabb virágzásra serkentik őket. Permetezésre nincs szükség, és öntözni csak aszályos időben szükséges hetente egyszer.

A biodiverz kiültetések alacsony fenntartású, megfelelően összeválogatott növényekből állnak.

Az ökológiai szemlélettel tervezett, a környezeti viszonyoknak megfelelő növényekkel beültetett vegyes évelő kiültetések – mint amilyen a videón látható ágyás is – amellett, hogy alacsony fenntartás igényűek, szinte egész évben magas dekorációs értéket nyújtanak. Ráadásul hónapról hónapra, sőt évről évre változó megjelenésűek ahogyan a növények fejlődnek, virágoznak, termést érlelnek, sárgulnak, visszahúzódnak, újra kihatanak

– fogalmazott a kertépítészmérnök.

Ezzel a szemlélettel kialakított ágyások, körforgalmak az országban már több helyen létesültek, Ajkán, Veszprémben, Székesfehérváron, Nagykőrösön és egyéb településeken gyönyörködtetik a járókelőket és táplálják a hasznos rovarokat. A Sokszínű vidék is több alkalommal írt hasonló öko-s megoldásokról, legutóbb egy váci körforgalmat mutattunk be az oldalon.

Kapcsolódó
Beporzóbarát méhlegelővel zöldít a hajdúsági természetvédő
Kántás Zoltán ötletével a hasznos rovaroknak segít, és példát mutat az embereknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik