Virágzó vidékünk

Előbújtak az első méhek a Kis-Balatonnál

pixabay
pixabay
A poszméhek könnyedén felismerhetőek viszonylag nagy, zömök, színes szalagos bundás testükről és hangos zümmögésükről.

Visszavonhatatlanul közeleg a tavasz, ébredezik a természet, a növény- és állatvilág is.

Kapcsolódó
Nélkülük nincs élet: ma van a beporzók napja
Március 10-e a beporzók napja. Nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó élet a Földön.

A Kis-Balaton területén az egyik legjellemzőbb fűzféle a hamvas fűz, vagy más néven rekettyefűz, amely kifejezetten a nádasok, láperdők, láprétek, fűzlápok egyik állományalkotó faja. A kora tavaszi időszakban, amikor a legtöbb fás szárú még rügyfakadás előtt áll, üde színfoltot jelentenek a fűzfélék fehér és sárga színezetű barkavirágzatai.

Ezek rovarmegporzású növény lévén a korán előbújó rovaroknak kiváló táplálékul szolgálnak: ilyenek a poszméhek is, melyek alacsonyan a talajfelszín felett már kora tavasszal hangosan repkedve hívják fel magukra a figyelmet, írja weboldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

A poszméhek könnyedén felismerhetőek viszonylag nagy, zömök, színes – leggyakrabban fekete, fehér, sárga, vörös – szalagos bundás testükről, és hangos zümmögésükről.

Március derekán az áttelelt, megtermékenyített nőstényeket, az anyákat láthatjuk, akik téli szállásukból, földi üregekből, fák kérge vagy a mohapárnák alól ébredve kutatnak táplálék és jövendő utódaik számára élettér után.

pixabay

A hosszú ínséges téli időszak után az anyáknak fontos, hogy hamar táplálkozni kezdjenek, ehhez pedig az kell, hogy virágzó növényeket találjanak. Jó szolgálatot tesznek az ilyenkor virágzó fűzfélék, valamint több korai virágzású lágyszárú növényfaj is.

Saját kertünkben is észlelhetjük a poszméheket, valamint segíthetjük is őket, ha kertünkbe korán virágzó növényeket ültetünk, közben pedig megfigyelhetjük ezeket a kedves kis bundás jószágokat.

A beporzó rovarok faj- és egyedszáma az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent, a klímaváltozás, az emberi behatások következtében ugyanis megváltozott a beporzók szempontjából létfontosságú fészkelőhelyek, virágos területek kiterjedése, eloszlása.

Világ-, európai és hazai szinten is igyekeznek egyre jobban felhívni a figyelmet a beporzók jelentőségére, az emberiségre gyakorolt hatásukra, így például az utóbbi években egy magyar kezdeményezésnek köszönhetően, már külön napot is szentelnek a beporzóknak, amely nap minden évben március 10.

Kapcsolódó
Nélkülük nincs élet: ma van a beporzók napja
Március 10-e a beporzók napja. Nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó élet a Földön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik