Kertünk-Portánk

Zsebrádióval és befőttesüveggel a kerti pockok ellen

Pixabay
Pixabay
A pocok elleni védekezésben néhány ötletes módszer sokkal hatékonyabb lehet, mint a vegyszeres megoldások.

Egyszerű házi praktikákkal is felvehetjük a harcot az elszaporodott pockokkal szemben – írta a Hóvége.

Rövid idő alatt végtelen földalatti járatokat ásnak, szétrágják a növényeket, tönkreteszik a termést. Tél végén már írt a Sokszínű vidék arról, hogy rendkívüli módon elszaporodtak a mezei pockok hazánkban. Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában növekedett meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken is tömegesen fordultak elő.

Sajnos a kertekben is gyakran felbukkannak a jellegzetes lyukak, melyek megléte a kártékony rágcsálókra figyelmeztet. A pockok 20-30 centiméter mélyen lévő földalatti járataikban közlekednek. Ha megszüntetjük ezeket a járatokat, természetes módon tudjuk kiszorítani a pockokat a kertből. A pockok járatait mélyszántással lehet megszüntetni.

Leggyakrabban a mezei pocokkal és kósza pocokkal találkozhatunk a kertekben.

wikimedia commons

A szapora rágcsálók kertben történő megjelenése a pockok természetes élőhelyének zsugorodásával függ össze. Az állat eredetileg vizes, mocsaras helyeken él, főként nád és sásfélékkel táplálkozik, de kertjeinket felfedezve beéri a gyümölcsfák és egyéb kerti növények gyökereivel is.

Üres sörösdobozok

Az agroforum.hu kertésze a saját tapasztalatait írta meg: a zajkeltésre esküszik. Nincs más dolgunk, mint összegyűjteni az üres sörösdobozokat. Ezután a földbe karókat szúrunk és madzag segítségével hozzájuk kötözzük a dobozokat. A többit már a szél elvégzi helyettünk, a zaj miatt a pockok távolmaradnak a kertünktől.

Zsebrádió és befőttesüveg

A másik megoldáshoz egy zsebrádió és egy nagyobb, 5 literes befőttesüveg szükséges. A befőttesüveget ássuk le a földbe, de az üveg nyakát annyira hagyjuk kint, hogy a kupakot vissza lehessen csavarozni rá. Helyezzük bele a rádiót a befőttes üvegbe, kapcsoljuk be majd helyezzük magunkat kényelembe. Sokak szerint a zene és más zajok távol tartják a pockokat.

Megpróbálhatjuk eleve a fákat védeni, ennek legjobb módja, ha dróthálót tekerünk a facsemeték gyökere köré. Ilyenkor a falánk jószágoknak nincs esélyük megdézsmálni a növényt.

Segíthetnek a ragadozók

A pockok természetes ellenségeit is a kertbe csalogathatjuk. A ragadozó madarak például jó étvággyal fogyasztják a pockokat, ahogy a borz vagy a róka is. A ragadozó madarakat a legkönnyebben úgy csalogathatjuk a kertünkbe, ha T alakú ülőfát vagy műfészket helyezünk ki számukra.

Végső esetben használjunk vegyszereket

Magyarországon jelenleg két készítmény rendelkezik engedéllyel a mezei pockok elleni kémiai védekezésre. Ezek közül a cink-foszfid hatóanyagú Arvalin LR állandó engedéllyel rendelkezik, a klórfacinon hatóanyagú  Pocok Tox (korábban Redentin 75 RB) készítményre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szokott szükséghelyzeti engedélyt kiadni – írja az agrárszektor.hu.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a méreg nemcsak a pockokra veszélyes, hanem bármelyik állatra, de például a pockokkal táplálkozó ragadozó madarakra is.

Kapcsolódó
Sörrel és rézzel a kerti csigák ellen
Egyszerű módszerekkel is felvehetjük a harcot kertünk kártevőivel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik