Kertünk-Portánk

10 zöldség, amit július közepén is érdemes elvetni

Pixabay
Pixabay
A már betakarított zöldségek helye újra kihasználható.

Július közepén is bőséges lehetőségeink vannak a veteményeskertünk bővítésére és friss zöldségek termesztésére. Bár a nyári hőség már tombol, számos zöldségfajta még mindig jól érzi magát, és a késői nyári, illetve őszi időszakban betakaríthatjuk őket.

10 zöldség, amelyet érdemes július közepén is elvetni

1. Salátafélék

A salátafélék, mint például a fejessaláta, a rukkola és a madársaláta, gyorsan nőnek és jól bírják a melegebb időjárást is. Fontos, hogy a magokat árnyékosabb helyre vessük, és rendszeresen öntözzük őket, hogy elkerüljük a kiszáradást.

2. Retek

A retek az egyik leggyorsabban növő zöldség, és akár 4-6 héten belül is betakarítható. A nyári hónapokban is jól fejlődik, és friss, ropogós ízével gazdagítja az étkezéseket.

3. Spenót

A spenót is egy gyorsan növekvő zöldség, amelyet nyugodtan vethetünk július közepén. Fontos, hogy elegendő vizet kapjon, hogy ne kezdjen gyorsan felmagzani a meleg idő miatt.

4. Kelbimbó

A kelbimbó lassan növekszik, és jól bírja a hidegebb időjárást is. Július közepén vetve az őszi hónapokban lehet számítani a betakarításra.

5. Cékla

A cékla is jól fejlődik nyáron, és az őszi időszakban lesz betakarítható. A fiatal céklalevelek salátába is felhasználhatók, míg a gyökérrésze számos módon elkészíthető.

6. Káposzta

A káposzta számos fajtája is vethető július közepén. Ezek a növények jól bírják a hidegebb időjárást is, így az őszi és téli hónapokban is friss zöldséget biztosítanak.

7. Karalábé

A karalábé gyorsan növekszik, és jól bírja a nyári melegebb időt is. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, hogy a gumó ne legyen fás.

8. Zöldbab

A zöldbab is vethető még július közepén. Gyorsan növekszik, és a nyár végére már szüretelhető. Jól tűri a meleget, és bőséges termést hoz.

9. Paszternák

A paszternák lassan növekszik, de a hidegebb időjárásban is jól érzi magát. A nyár közepén vetve az őszi és téli hónapokban lesz betakarítható.

10. Téli retek

A téli retek fajtái is vethetők július közepén. Ezek a fajták hosszabb növekedési időszakot igényelnek, és az őszi időszakban lesznek betakaríthatók.

Ezekre figyeljünk nyári vetésnél

A nyári hőség és a száraz időjárás miatt különösen fontos, hogy a július közepén vetett zöldségeket rendszeresen öntözzük. A talajt is megfelelően elő kell készíteni, komposzttal és trágyával dúsítani, hogy a növények megfelelő tápanyaghoz jussanak. Az árnyékolás és a mulcsozás is segíthet a talaj nedvességének megőrzésében és a gyomok visszaszorításában.

Kapcsolódó
Ezek a gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák a legtöbb növényvédőszer-maradványt
Érdemes a lista legrosszabb helyezettjeiből bio termékeket vásárolni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik