Kertünk-Portánk

Segítség, tetvesedik a leanderem!

Unsplash
Unsplash
Mit tegyünk az apró kártevők ellen?

A leander gyönyörű virágaival varázsolja el kertünket, teraszunkat. Mint sok más növény, a leander is ki van téve a kártevők támadásainak, különösen a levéltetveknek, melyek gyorsan elszaporodhatnak, és jelentős károkat okozhatnak a növényen. Mit tehetünk ellenük?

A levéltetvek kicsi, puha testű rovarok, színük a világoszöldtől a pirosas-barnán át a feketéig változhat. Gyakran csoportosan telepednek meg a növények hajtásain, levelein és rügyein. A levéltetvek szívogatják a növény nedveit, ami gyengíti a növényt, és torzulást, sárgulást okozhat. Emellett a levéltetvek mézharmatot termelnek, amely vonzza a hangyákat és elősegíti a korompenész kialakulását.

Mit tegyünk, ha tetvesedik a leander?

Ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizzük a leandert, különösen a levelek fonákját és az új hajtásokat, ahol a levéltetvek leggyakrabban megtelepednek.

Ha csak néhány levéltetű van a növényen, próbáljuk meg őket kézzel eltávolítani vagy egy nedves ruhával letörölni.

Erős vízsugárral is lemoshatjuk a kártevőket a növényről, ügyelve arra, hogy ne sérüljön meg a leander.

Természetes ellenségek

A katicabogarak a levéltetvek természetes ellenségei, akár beszerezhetünk katicabogár lárvákat is, melyeket a növényre helyezhetünk.

Természetes és kémiai rovarölők

Készíthetünk házi permetezőszert szappanos vízből: 1 evőkanál folyékony szappant/mosogatószert oldjunk fel 1 liter vízben, és permetezzük a növényre. A szappanos víz megfojtja a levéltetveket. Ügyelni kell, hogy az erős lúgos hatás káros lehet a növénynek, ezért érdemes egy tiszta vizes lemosást is végezni rövid időn belül.

A neem olaj is hatékony megoldás lehet, mivel elpusztítja a levéltetveket és más kártevőket anélkül, hogy károsítaná a növényt. 40-50 ml olajat hígítsunk fel 10 liter vízzel, majd keverjük el alaposan, és permetezzük le vele a teljes növényfelületet. A levelek fonákját se hagyjuk ki. A permetezést 7-10 naponta meg kell ismételni.

Ha a természetes módszerek nem válnak be, használhatunk rovarölő szereket. Fontos, hogy olvassuk el a használati utasítást, és csak szükség esetén alkalmazzuk ezeket a szereket.

Hogyan előzhetjük meg a levéltetvek megjelenését?

Ügyeljünk a leander megfelelő öntözésére és tápanyagellátására, mivel az egészséges, erős növények ellenállóbbak a kártevőkkel szemben.

Kerüljük a túlzott nitrogéntrágyázást, amely elősegítheti a levéltetvek elszaporodását.

Rendszeresen vizsgáljuk át a növényt, különösen a növekedési időszakban, hogy időben észrevegyük a kártevők megjelenését.

Ültessünk a leander mellé olyan növényeket, mint a fokhagyma, a hagyma vagy a körömvirág, amelyek természetes módon riasztják a levéltetveket.

Használjunk komposztot és mulcsot, hogy javítsuk a talaj minőségét és növeljük a növények ellenálló képességét.

Kapcsolódó
Mi a baja a leandernek, ha sárgulnak a levelei?
Több ok is állhat a háttérben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik