Kertünk-Portánk

Így szaporítható a leander könnyedén

Unsplash
Unsplash
3 módszerrel is növekedhet a növényállományunk.

Horvátországi, görögországi nyaralások után szinte mindenki leandert akar a saját kertjébe, teraszára is. Nem csoda, gyönyörűen mutat a színpompás virágaival, sok helyen egészen nagy bokrokat alkotva.

A szaporításával is megpróbálkozhatunk, lehet magról, dugványozással vagy oltással is – ezek közül a dugványozás a legmegbízhatóbb módszer.

Szaporítás dugványozással

A legjobb időszak a dugványok gyökereztetésére a késő tavasz és a nyár. A dugványozáshoz válasszunk ki egy egészséges növényt és vágjunk le belőle 10-15 cm hosszú hajtásokat, amelyeknek alsó leveleit eltávolítjuk, a többi levelét pedig megkurtítjuk. A hajtásokat vízbe tesszük és párás környezetet biztosítunk számára. Eleinte naponta cseréljük a vizét. Ha a gyökerei megerősödtek, elágaznak, akkor elültethetjük. Ehhez általános virágföldet használjunk, melyet tartsunk nedvesen, kissé párásan.

Szaporítás magról

A magokat február végén vagy márciusban legjobb elvetni palántaföldbe. A magokat fél centis talajréteggel takarjuk le. Tartsuk nedvesen, párásan és napfényes helyen. Nagyjából 10 nap múlva kikelnek a magoncok. Ha elérik a 4-5 cm-es magasságot, egyesével ültessük szét őket külön cserepekbe. Megfelelő gondozással (öntözésre és fényre van szükségük), illetve gyakori átültetéssel hamarabb elérik a virágzóképességüket.

Szaporítás oltással

Az oltás módszerét általában a szakemberek használják. Az oltáshoz válasszunk egy egészséges növényt, amelynek egy ágát levágjuk, majd egy másik növény ágára oltjuk azt. Ezután a két növény összenő, és egy új, erős növény fejlődik belőle. Az oltási módszer előnye, hogy a növények különböző tulajdonságait összekombinálhatjuk, így az oltás révén szaporított leanderek különlegesebb tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mint az eredeti növények.

Kapcsolódó
Előzzük meg a leander megbetegedéseit, óvjuk a virágot a kártevőktől
Nem árt néhány dologra odafigyelni a csodás virágok gondozásánál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik