Kertünk-Portánk

Ezt tegyünk, hogy ne legyen a légkondi növénygyilkos

Számunkra megváltás, a szobanövényeinknek veszélyforrás a klímaberendezés.

Mostanra nagyon nehezen lehet kibírni a folyamatos hőségriadókat légkondicionáló berendezés nélkül, egyre több háztartásban szereltetnek fel hűtésre szolgáló készülékeket. Amíg mi fellélegezhetünk tőlük, szobanövényeink számára extra megterhelést jelenthetnek.

Az Agróforum foglalta össze, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy mi is és a növényeink is jól érezzük magunkat a klímázás közben.

A növényeknek általában specifikus fény-, hőmérsékleti és páratartalmi igényei vannak, amelyek közvetlen hatással vannak a fejlődésükre és egészségükre.

A légkondicionáló berendezések csökkentik a levegő páratartalmát és hűtik a levegőt, ami nem tesz jót a növényeknek, főként akkor, ha nem igazán szeretik a száraz levegőt.

Ezért helyezzük őket víz közelébe, például a fürdőszobába vagy pedig rendszeresen permetezzük vízzel. Ezt érdemes reggelente vagy kora délután végezni, hogy a víz még időben elpárologhasson, mielőtt lecsapódna.

Arra is figyeljünk, hogy ne legyenek a növényeink állandó huzatban vagy a légkondi lamelláinak közelében, ez különösen fontos például a citrusfélék esetében.

A száraz levegő miatt a por és más káros anyagok könnyebben terjedhetnek és rakódhatnak le a növények levelein, ezek pedig gátolják a fotoszintézisben és más anyagcsere-folyamatokban.

Figyeljük folyamatosan növényeinket, ha a levelek elkezdenek sárgulni, fonnyadni vagy törékennyé válni, az gyakran a száraz levegő jele, ezért időben intézkedjünk, változtassunk a körülményeken.

Kapcsolódó
Kell-e engedély a szomszédtól, ha klímát telepítünk?
Magyarországon településenként eltérőek a klímatelepítési előírások, de íratlan szabály, hogy a szomszéd nyugalmát nem zavarhatja meg a kültéri egység zaja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik