Kertünk-Portánk

Veszélyben a termés, rajzik a dióburok-fúrólégy

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Többféle kártevővel szemben kell védekezni a gyümölcsösökben a nyár folyamán.

Újabb fertőzési hullámokra kell számítani – írta az Agroinform.

A szakportál 2024. évi 31. heti növényvédelmi előrejelzéséből kiderült, hogy a július végi időjárás összességében a fertőzési nyomás csökkenését okozta. Az előrejelzés ismét kissé változékony időjárásról szól, ezért számítani kell az újabb fertőzési hullámokra.

Országszerte szépen halad a tarlók elmunkálása, ami a tömeges gyomkelés miatt szükséges. A parlagfű ugyanis tömeges a táblaszéleken, napok kérdése a virágzás elindulása. A tarlókon általában jellemző a tömeges kelése ennek a gyomnak, most sincs ez másképp.

A csonthéjasokat a monília tizedeli

A csonthéjasok közül már csak az őszibarack és a szilva szedése tart, és továbbra is a moníliás gyümölcsrothadás terjedése okoz gondot, amibe a molykártétel is besegít. Még mindig élénken rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly, ahol a szüret engedi, ott érdemes még kezelni a kártevők ellen.

Pixabay

Az almát is védeni kell

Az almában a lisztharmat lassan terjedt az ültetvényekben, így kevésbé okoz gondot. A varasodás terjedése szintén lelassult, a meleg, száraz időjárás nem kedvez neki. Körtében a körterozsda jellegzetes tüneteit már megfigyelhetjük a kezeletlen fákon. A levéltetveket még mindig nem tudjuk elfelejteni, mert újra fertőzik a friss hajtásokat, így a szemlézés és védekezés továbbra is feladat.

Almamoly és dióburok-fúrólégy

Minden évben jelentős az almamoly károsítása, melynek mértéke most tűnik fel igazán, amikor már szépen fejlett, színesedett gyümölcsök hullanak le idő előtt a földre. Nemcsak az alma termését, hanem a dióét is fertőzi az almamoly, és ehhez társult a dióburok-fúrólégy, ami már nagy számban rajzik. Most kell védekezni az imágó ellen, hogy ne tudjon petét rakni, máskülönben búcsút inthetünk az idei termésnek.

Illusztráció / Pixabay

Ahogy a közelmúltban a Sokszínű vidék is írta, a szőlő több helyen már megérett az országban. Ahol több csapadék volt, ott a feketerothadás-betegség lassú terjedését lehet megfigyelni, a fertőzés inkább a bogyókat célozza meg. A lisztharmat terjedése is lelassult, bár ez ültetvényenként erősen ingadozó.

Megnőtt a szürkepenészes rothadás esélye is, a veszélyt fokozzák az összeérő bogyók, a zsendülés és a változékony időjárás, valamint az esetleges fizikai sérülések (darázs, szőlőmoly, madarak, jég okozta seb).

Kapcsolódó
Kétségbeesett küzdelem a kertek rémei ellen
Egyelőre megoldatlan problémát jelent a spanyol csupasz csiga és a dióburok-fúrólégy jelenléte és károkozása.
Olvasói sztorik