Kertünk-Portánk

Most a szőlő bogyóit támadja a lisztharmat

wikimedia commons
wikimedia commons
A jelenlegi időszak a legalkalmasabb arra, hogy az erősebb fertőzéseket megelőzzük, illetve, hogy az egy-két napos fertőzéseket megállíthassuk.

Ahogy az elmúlt hetekeben, úgy most is jelenetős a veszély a szőlőtőkék környékén, hiszen a gombabetegségek folyamatosan támadják a növényt.

A Teol hasábjain dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök beszélt arról, hogy a régi fertőzések jelentős fürt- és levélfelületet tönkretettek, az új fertőzések a peronoszpóra esetében a lombon és a bogyókon egyaránt láthatók, a lisztharmat a fürtöket fertőzi erősen.

Elsősorban a kontakt készítmények (meptildinokap, kén) áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzést. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük. 

A peronoszpóra esetében a bogyókban fejlődő kórokozó sokszor csak lassan fejlődik, ezért olyankor is megjelenhet – természetesen egy-két héttel ezelőtti fertőzés eredményeképp –, amikor éppen permetezés után vagyunk közvetlenül. A leveleken ebben az időszakban a betegség lappangási ideje 4-5 nap, a fürtön viszont 14–18 nap. A bogyókban már bent lévő, már szemmel is látható, fertőzést nem tudjuk már megállítani, ezért itt a megelőzésre nagy figyelmet kell fordítani

– mondta a lapnak dr. Gabi Géza.

A megfelelő zöldmunka kiemelten fontos az egész tenyész­időszakban. Az idei évben sem könnyű a gyors és erős növekedést követni. A hajtásválogatás, a hónaljazás, befűzés után a lombsátor szélessége 60 centi kellene hogy legyen. Több helyen, ahol nem tudják tartani a tempót, sajnos nem így fest a szőlő.

A szakember szerint a megkésett zöldmunka a mennyiség és a minőség rovására fog menni. Ha az ültetvény mostanra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el.

Kapcsolódó
Veszélyben a szőlő, támad a peronoszpóra
A gombafertőzéseknek ideálisak a körülmények, a szőlő virágzik, sok a csapadék, a levegő nedves és párás. A szakértő szerint 7-10 naponta permetezni kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik