Kertünk-Portánk

Gyenge baracktermés várható idén

pixabay
pixabay
A meggy esetében egy 20 éve nem tapasztalt intenzitású monília fertőzés jelentett kihívást a gazdálkodóknak.

Májusban nagyon sok eső leesett, és a június is igencsak csapadékos idővel köszöntött be, ez az időjárás pedig hatással van a gyümölcstermesztésre is.

A legtöbb gyümölcs esetében a párás, csapadékos időjárás kevés napsütéssel jelentős feladatot eredményez a gombás fertőzések elleni védekezésben. Speciális eset a cseresznye helyzete, ahol a sok eső az érés kezdetén levő korai fajtáknál az Alföldön már károkat okozott a gyümölcsrepedésen keresztül.

– mondta el a Haon megkeresésére Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója

A májusi eső még sok esetben a kalászosok számára is kedvező, és a kapás növények megindításának nagyon fontos. A gyümölcstermesztés esetében is fontos a csapadék, de nem annyira kritikus, hogy pont májusban hulljon. Számunkra sokkal jobb, ha a talajok télen feltöltődnek vízzel, majd ezt egy kiegyensúlyozott csapadékellátás követi

– fűzte hozzá.

A területi jelentőségük miatt az alma és a meggy kiemelt figyelmet érdemel ágazati szinten. Alma esetében a varasodás jelenti a kihívást. Meggy esetében egy 20 éve nem tapasztalt intenzitású monília fertőzésen vagyunk túl, és a májusi csapadék az antraknózis vonatkozásában is jelentős feladatok ró a meggytermesztőkre.

A szakember elmondta azt is, hogy a kajszi- és őszibarack esetében jóval gyengébb termés várható a tavalyinál, elsősorban a fagykárok miatt.

A meggy esetében a gyümölcsszám 20-30 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor, de a csapadék miatt már most sokkal jobbak a méretek, így összességében a szakma várakozása a tavalyi meggyterméstől 10-20 százalékkal elmaradó termést vár idénre.

A kajszi- és az őszibarack kivételével mindenképpen arra számítunk, hogy a hazai termelés a hazai feldolgozóipari és étkezési igényeket ki tudja majd elégíteni

– fogalmazott.

Kapcsolódó
Nagyon kevés gyümölcsöt esznek a magyarok
A napi gyümölcsfogyasztásunk 128 g/fő éves átlagban.
Olvasói sztorik