Kertünk-Portánk

Luxusgyümölcs lett a magyar eper

Getty Images
Getty Images

Nagyjából egy hete elkezdett érni a hazai fóliás eper a Dél-Alföldön, az import árakkal viszont képtelenek versenyezni a hazai gazdák: többszörös jelenleg az árkülönbség, írja a Délmagyar.

Míg a külföldről érkező áru jelenleg 1700 forint körüli kilós áron mozog, a hazaiért 4-6 ezer forintot kérnek. A nagybani árak ehhez képest nagyjából 30 százalékkal alacsonyabbak. Luxusgyümölcs tehát az eper, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar gazdák nyerészkednek rajta, hanem hogy más országok eltérő támogatási rendszere ilyen mértékben torzítja a piacot, olvasható a cikkben.

Szeretném én is ilyen olcsón adni, de nem jönne ki a matek

– mondta Rescsik László termelő.

Getty Images

A zsombói férfi egy hektáron, 45 fóliasátor alatt termeszti a tavasz első gyümölcsét. Mint mesélte, infláció ide vagy oda, ő tavalyhoz képest nem emelt árat. Sőt, azt sem érvényesíti benne, hogy növényvédő szerek használata nélkül termeszt. Ennek ellenére megközelíteni sem tudja az import árakat.

Szerencsére az eperre nem kell fűteni, azt megoldja a napsütés, a kézi munkaerő azonban nagyon drága. Múlt hét szombaton vittem piacra az első szedést, innentől kezdve 20-30 ember kell ahhoz, hogy a folyamatosan érő gyümölcsöt szüreteljük. De most vásároltam félmillió forintért bogarakat is, amelyek a vegyszerek helyett védik a növényeket

– sorolta csak a jelenlegi kiadásokat.

Mint fogalmazott, az eper akkor kezd el hasznot termelni, amikor a legalacsonyabbak az árak. Nem tudják befolyásolni, hogy mennyi terem, ahogy azt sem, mennyit adnak el belőle. Tapasztalatai szerint például hétfőtől szerdáig például alig viszik az epret, pedig az akkor is terem. Éppen ezért ezeken a napokon csak azokat a gyümölcsöket szedik le, amelyeket már nagyon muszáj.

Rescsik László azzal zárta gondolatait, külföldön talán hamarabb vége lesz a szezonnak, az sokat segítene a magyar termelőkön.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik