Virágzó vidékünk

Két hetet csúszik az eper érése

Pixabay
Pixabay
A hűvös tavaszi időjárás következtébe csaknem két héttel később kezdtek beérni a gyümölcsök, az őstermelők szerint jó minőségű, bőséges termés várható.

A termelők költségei nagy mértékben emelkedtek, ennek ellenére az eper eladási ára hasonló a tavalyihoz és szinte minden gyümölcsnél jó minőségű és bőséges termés várható – írta meg a Sonline.

Sudár Péter mezőcsokonyai fóliósátrában már érik a szamóca, százezer palántát ültettek másfél hektárnyi területre. A bakhátakon piroslik a gyümölcs, amelyet csepegtető öntözéssel táplálnak, a sorok között pedig szalmás takarást alkalmaznak a gyomosodás ellen. Tizedik szezonjukat kezdték meg az idén, a szamócaszedés aprólékos munkáját tízen segítik.

Nagyon hideg volt a február, emiatt csaknem két héttel később kezdett beérni, de szerencsére a minőséggel nincs gond, és a szabadtérieket sem érte fagy

– mondta el az őstermelő.

Az epernek a napos 25-26 fok a legideálisabb. Nem tudunk annyit szedni, mint amennyit kérnek a kereskedők, a tavalyi 1500-2000 forint közötti kilós áron veszik át tőlünk, valószínűleg, mikor pár hét múlva a szabadföldi beindul, akkor a kereslet csökken, de azt tapasztaljuk, hogy a június 20-i szezonvégére mindent el tudunk adni

– jegyezte meg Sudár Péter.

Kapcsolódó
Építsünk szamócatornyot és szüreteljünk kedvünkre
Ha sikerélményt és sok szamócát szeretnénk zsebkendőnyi területen, akkor itt a megoldás.

A szamócatermelők költségei harminc százalékkal emelkedtek erre az évre, nőttek a bérek, a folyékony műtrágya és növényvédő szereket is drágábban tudták beszerezni.

Másfél, két héttel később érik minden gyümölcs a hideg februári és márciusi időjárás miatt, a Rita fajtájú májusi korai cseresznyénket csak a hónap végén fogjuk szedni

– mondta Kerti Norbert kiskorpádi termelő hozzátéve, hogy a fagy elkerülte ültetvényüket, és bíznak abban, hogy a jégesők sem fognak majd károkat okozni a gyümölcsökben. Jó szezonra számítanak a megye kajszi- és őszibarack-termelői is az idén.

Virágzáskor nem volt fagy, rengeteg a terméskezdemény, több fát meg kell ritkítanunk, ha nem lesz komoly aszály és a jégverés, akkor kiemelkedő minőségű és mennyiségű lesz idén a barack

– mondta el a lapnak Mózer Gyula hácsi őstermelő kiemelve, hogy egy jó szezon az árakban is érződni fog, olcsóbb lehet majd a gyümölcs kilónkénti ára.

Kapcsolódó
Szamócás álom, a tavasz megunhatatlan szuperédessége
Villámgyorsan elkészíthető desszert, amit az egész család imádni fog.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik