Kertünk-Portánk

Erre figyeljünk, ha bőséges epertermést szeretnénk

pixabay.com
pixabay.com
Eperből sosem elég.

Az eperről biztosan állíthatjuk, hogy mindenki kedvence. Soha nem elég belőle, éppen ezért különösen jó, ha otthon van néhány epertő, és az bőven terem.

Szerencsére az eper azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amiket nem csak szabadföldbe, hanem balkonládába is ültethetünk. Ahhoz azonban, hogy rengeteg gyümölcsünk legyen, néhány dologra nem árt odafigyelni, írja az edenkert.hu.

Ültetés

Az eper ültetése akkor ideális, amikor már kellően meleg van, és a talaj is felmelegedett. A legjobb időpont az eper ültetésére általában március vége és április eleje. Az eper jól bírja a hideget, így a téli hidegek nem okoznak különösebb gondot a növénynek, de fontos, hogy ne ültessük el addig, amíg a talaj fagyott, mert ha korábban ültetjük, akkor lehetséges, hogy károsodik a növény. Ha viszont túl későn ültetjük, akkor az eper később érik be, már ha beérik.

Hova ültessük

Az eper napos, jó vízelvezetésű területre való növény, így a legjobb hely számára egy déli vagy délkeleti expozícióval rendelkező terület. Az a legjobb, ha jó vízelvezető képességű, jó minőségű, homokos, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetjük.

pixabay.com

Milyen távolságra ültessük egymástól a palántákat?

Az eperpalántákat  általában 30-40 centiméter távolságra érdemes ültetni egymástól, a sorok közötti távolság pedig 60-90 centiméter lehet, hogy a növényeknek elegendő tér álljon rendelkezésükre a növekedéshez és a szaporodáshoz. Ültetés előtt érdemes jó minőségű komposzttal vagy műtrágyával trágyázni a talajt, hogy elősegítsük a növények növekedését és fejlődését.

Fontos megjegyezni, hogy az eper esetében a túlzott nedvesség a gyökerek rothadásához vezethet. Ezért fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, és ne legyen túl nedves. Ha a terület nem rendelkezik megfelelő vízelvezetéssel, akkor érdemes emelt ágyásokban vagy dombtetőkön termeszteni az epret.

Ha balkonládába ültetünk

Ha az epret balkonládába ültetjük, fontos figyelembe vennünk, hogy az epernek elegendő helyre van szüksége. Biztosítsunk tehát legalább 30 centiméter mélységet és szélességet a ládában az egyes növények számára. A balkonládának válasszunk olyan helyet, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri a növényt.

Az eper rendszeresen igényli a vizet és a tápanyagokat. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz a talaj, de a túlöntözést is kerüljük. Ajánlott az is, hogy hetente egyszer tápoldatozzuk a növényt.

Kapcsolódó
Kétféle eper, melyeket nem szabad fogyasztani
Nagyon hasonlítanak az erdei szamócára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik