Kertünk-Portánk

Pomázon ingyen adja a mulcsot az önkormányzat

A példaértékű kezdeményezésre más településekről is érkeznek érdeklődők.

Pomázon immár harmadik évben térítésmentesen lehet mulcsot igényelni az önkormányzattól.

A minap megjelent Facebook bejegyzésben olvasható, hogy a településen várják azokat, akik mulcsot szeretnének igényelni.

A kezdeményezés példaértékű. Megkeresésünkre Nagy István, Pomáz önkormányzati képviselője és környezetvédelmi tanácsnoka elmondta:

Immár harmadik éve ajánljuk fel ingyen a lakosságnak a fafeldolgozásból megmaradt fanyesedéket, amit azelőtt komposztáló üzemeknek adtunk. Miután egyre aszályosabb időszakokokat élünk, így a mulcsnak is egyre nagyobb a jelentősége, így az idén is a lakossági igényeknek szeretnénk eleget tenni.

Az idei évben hozzávetőlegesen 80-100 köbméter fanyesedék áll rendelkezésre, amit nem csupán a helyi lakosok igényelhetnek. A városban kivágott beteg és idős fák hasznosításának egyik módja a rászorulók tűzifaellátása, illetve a fanyasedékek mulcsként való felhasználása.

Már tavaly és az idén is tendencia, hogy más településekről is vannak érdeklődők, akik szintén élhetnek a lehetőséggel. Annyi a kérésünk, hogy önerős megoldással próbálja meg mindenki elszállítani, bepakolni, zsákolni  a fanyesedéket

– említette Nagy István, akitől előzetes egyeztetést követően vehető át a mulcs.

A mulcsozás előnyei

A mulcs segít fenntartani a kertünkben a természetes folyamatokat, mindemellett nagy gyomelnyomó hatása is van. Magában tartja a nedvességet, és lassítja annak a talajból való párolgását. A talajt megvédi a szél és a víz romboló hatásától és a talajtömörödéstől is. Javítja a növények mikroklímáját, így a betegségek elleni védelemben is segít, és nem utolsó sorban lebomlása során a talajnak szerves anyagot biztosít. Az őszi mulcs a szigetelő hatása miatt megvédi a növények gyökereit a fagyoktól, tavasszal pedig ez alatt gyorsabban melegszik fel a talaj, így gyorsabban növekedhetnek a növények – írja az agrárunió.

A mulcsozás hátrányai 

A mértéktartás a mulcsozás esetében is kötelező érvényű. A leterített mulcs ne legyen néhány (hozzávetőlegesen  5) centiméternél vastagabb. Ennél vastagabb réteg megfojthatja a növényeket, nem engedi lejutni a vizet és a tápanyagokat a gyökerekhez. A fák, cserjék közelében nem előnyös a mulcsozás, mert a kártevők könnyedén át tudnak telelni benne.
A lassan lebomló fakéreg, faapríték nitrogént vonhat el a talajból és egyúttal a növénytől is, ezért érdemes pótolni az értékes tápanyagot.

Milyen a jó mulcs? 

A jó mulcsnak olyan szerkezetűnek kell lennie, hogy magában tartsa a levegőt, ezzel szigetelve télen a talajt, és olyan sűrűnek kell lennie, hogy a gyomok ne tudjanak kitörni a vastag rétegéből. Úgy kell takarnia a talajt, hogy közben a víz is lejusson a növények gyökeréhez.

Milyen mulcsot érdemes használni? 

  • A fűnyesedék szinte minden kertben megjelenik, melyet mulcsozásra is használhatunk. Számolni kell azonban azzal, hogy fűnyesedék filcesedni kezd majd, amely a víz és a levegő lejutását akadályozza.
  • A fenyőkéreg kiváló mulcsalapanyag, nem tömörödik, lassan bomlik le és esztétikus.
  • A szalma lebomlásával trágyázza a földet, és a szerkezetét is pozitívan befolyásolja. Ha szalmával takarjuk a konyhakertet, nem lesz szükség év közbeni kapálásra. És locsolásra is csak alig. Legalább 8-10 cm vastagságban terítsük el egyenletesen. Szeles helyre nem javasolt.
  • A metszés során keletkező növényi maradványokat egy megfelelő géppel felapríthatjuk, az ebből keletkező fanyesedék új életutat kaphat a mulcsozással. A bomlás során azonban nitrogént vonhat el a talajból és a növénytől, így annak utánpótlásáról gondoskodnunk kell.
  • A komposzt magas szervesanyag-tartalma miatt csodákat művel a növényekkel, és kiválóan használható talajtakarásra is. Elhelyezése 5-10 centiméteres vastagságban történjen. Gyorsan lebomlik, ezért folyamatosan pótolni kell.
Kapcsolódó
Mulcsolási egyszeregy
Ezekre figyeljünk a mulcsolás során.
Olvasói sztorik