Kertünk-Portánk

Gyepápolási kisokos augusztusra

pixabay
pixabay
A nyár utolsó hónapja plusz teendőket is hoz.

A kert az időjárás változásával más-más tennivalókat ad nekünk. Augusztusban még forróság van, de fel kell készülni a közelgő őszre is.

Lássuk, mit kell tennünk a gyeppel, hogy az még a nyáron és a majd a következő évben is a lehető legszebb és legegészségesebb legyen.

Ilyenkor már nem nő olyan gyorsan a fű, mint tavasszal, de a rendszeres nyírás és locsolás ilyenkor is alap.

Éles késű fűnyírót használjunk, különben tépettnek fog tűnni a gyep.

Ne vágjuk túl rövidre, mert az erős napsütés kiégetheti.

Ha hosszabb ideig vagyunk távol, például nyaralás miatt, akkor két részletben vágjuk le a füvet. Első körben 8 centiméteresre, utána 4-5 centiméteresre.

Ha szükséges, akkor a hiányos részeket még felülvetéssel pótolhatjuk. Legalább a vetés első hetében minden reggel locsoljuk.

Ha gyomos a fű, akkor a vegyszeres kezelés helyett célszerűbb kézi gazolást választani. Ez főként akkor fontos, ha mezítláb járkálnánk a gyepen vagy háziállataink vannak, mert a kemikáliák sokáig felszívódhatnak a bőrön keresztül.

Még egyszer végezzünk gyepszellőztetést, ezzel a növekedést is serkentjók, illetve a moháktól is meg jobban tudunk szabadulni.

Trágyázzuk meg utoljára a füvünket, így télig van ideje megerősödnie a gyepnek.

Kapcsolódó
Így lehet kevesebb fűnyírással megúszni a nyarat
Mindenki szép zöld gyepre vágyik a kertjében, de a fűnyírással járó munkáról már szívesen lemondanánk. Elkerülni ugyan nem lehet, de ritkítani az alkalmakon igen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik