Kertünk-Portánk

Kincset érnek a kertben a lehullott falevelek

Unsplash
Unsplash
Mulcsozzunk falevéllel!

Ma már a legtöbb helyen betiltották a kerti égetést, így megmaradnak a falevelekből álló kupacok. De nem feltétlenül kell megszabadulni tőlük, hasznosítani is tudjuk.

Kapcsolódó
Mikor és hogyan öntözzünk? 6 aranyszabály a víztakarékos kertért
A mulcsozás és az esővíz összegyűjtése is sokat segíthet.

A csupasz talajon a gyomok rendkívül gyorsan megjelennek, ráadásul a téli esőzések miatt az erózió is esélyes. Ennek elkerülésére megoldás a mulcsozás, mellyel megvédhetjük a növények felszínhez közeli gyökereit is a téli hidegtől és remek tápanyagforrást is jelent nekik. A levelek pedig eközben lebomlanak, így ezek is „eltűnnek” a kertünkből.

Használhatjuk erre a célra a lehullott leveleket is, mivel könnyűek és pehelyszerűek, így jól szigetelnek. Ha a mulcs nehezebb, akkor jobban összenyomódik, átnedvesedhet, ez pedig kisebb szigetelőképességet eredményez.

Bármilyen levél használható mulcsozásra, kivéve a fekete dióét, mert egyes növények, mint például a paradicsom, érzékenyek a benne található vegyületekre.

A szalmával ellentétben a levelek olcsó megoldást nyújtanak, plusz a szalmában lehetnek gyommagvak is, melyek meggyökeresedhetnek az ágyásban.

Hogyan mulcsozzunk levéllel?

Úgy hozható ki a maximum a levelekből, ha először összeaprítjuk.

Bőségesen, akár 10-15 centiméter vastagon fedjük be az ágyásokat.

Ahhoz, hogy a szél ne vigye el a leveleket, tehetünk rá hálót, aminek sarkait kövekkel lesúlyozunk vagy pedig földet szórhatunk a levelekre, de csak annyit, hogy éppen a földön maradjanak, viszont ne tömörüljenek össze.

Tavasszal még az új hajtások megjelenése előtt kell a mulcsot félrehúzni a növények töveiről.

Kapcsolódó
Ha csak egy szobányi szabad terület van a kertben, az is sok pénzt érhet
Jó eséllyel megtermelhetjük a családod évi savanyúságának a javát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik