Kertünk-Portánk

Így riasszuk el a nyesteket

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Hatékony módszerek a mindent megrágó nyestek ellen.

A nyest rejtett életmódot folytató, éjszakai ragadozó, gyakran okoz kellemetlenségeket az emberi környezetben. Ezek a kis, fürge állatok elsősorban a padlásokon, garázsokban vagy akár az autók motorterében telepednek meg, ahol jelentős károkat okozhatnak, megrágják a holmijainkat vagy csak zajonganak.

Szerencsére számos módszer létezik arra, hogy távol tartsuk őket otthonunktól.

Fizikai védekezés

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy megakadályozzuk a nyestek bejutását otthonunkba vagy gépjárművünkbe.

Vizsgáljuk meg alaposan az épület külső részeit, és zárjuk le az összes potenciális bejutási pontot, mint például a régi szellőzőnyílások, törött cserép vagy a tetőszerkezet hibás elemei. A nyestek képesek kis nyílásokon is átférni, ezért a 3-4 cm-nél nagyobb résekre különösen figyeljünk.

A szellőzőnyílásokat és egyéb réseket fém dróthálóval zárjuk le. Fontos, hogy a háló legyen elég erős, mivel a nyestek rendkívül ügyesek és kitartóak, amikor be akarnak jutni valahova.

Illatanyagok alkalmazása

A nyestek érzékenyek bizonyos szagokra, amelyekkel hatékonyan távol tarthatjuk őket.

Helyezzünk ki a padláson vagy a problémás területeken ecetbe áztatott rongyokat, naftalint, fokhagymát vagy ammóniával, kátránnyal, petróleummal átitatott kendőket. Ezek az anyagok kellemetlen szagot bocsátanak ki, amelyeket a nyestek igyekeznek elkerülni.

A narancs, citrom vagy lime héját aprítsuk fel, és helyezzük el azokon a helyeken, ahol a nyestek előfordulhatnak. Az erős citrusos illat szintén riasztó hatású számukra.

Egy másik hatékony módszer az állatszőr, vagy akár emberi haj használata. Ezeket a nyestek idegen területnek érzik, és inkább elkerülik az ilyen helyeket.

Ultrahangos riasztók és fények

Az ultrahangos riasztók olyan frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, amelyek kellemetlenek a nyestek számára, de az emberek számára hallhatatlanok. Az ilyen készülékeket könnyedén elhelyezhetjük a padláson, garázsban vagy az autó közelében, így távol tartva a nem kívánt látogatókat.

A nyestek éjszakai állatok, így nem kedvelik a hirtelen fényeket. Telepítsünk mozgásérzékelős lámpákat a kertbe vagy a ház környékére. Amikor a nyest megközelíti a területet, a fény felvillan, ami elriaszthatja az állatot.

Táplálék- és vízforrások megszűntetése

A nyesteket gyakran az elérhető élelem és a vízforrások vonzzák a ház közelébe.

Ügyeljünk arra, hogy a szemeteskukák jól záródjanak, és a szerves hulladékot rendszeresen távolítsuk el. A nyestek könnyen hozzáférhetnek a kukákhoz, ha azok nincsenek megfelelően lezárva.

A komposztálóba csak olyan hulladékot tegyünk, amely nem vonzza a nyesteket. Például a hús- és halmaradékok komposztra helyezését mellőzzük.

Ha van madáretető a kertben, akkor figyeljünk arra, hogy az etetőkben maradó eleség ne legyen elérhető a nyestek számára. Az eleség vonzza a rágcsálókat, amelyeket a nyestek zsákmányként követhetnek.

Ezeket a módszereket kerüljük

Bár a mérgek hatékonyan elpusztíthatják a nyesteket, használatuk nemcsak kegyetlen, hanem veszélyes is lehet más állatokra vagy akár háziállatokra nézve is.

A csapdák használata csak akkor javasolt, ha azok humánusak, és a nyesteket élve fogják el. Fontos, hogy ha csapdába ejtjük a nyestet, a szabadon engedés után zárjuk le az összes bejutási pontot, hogy ne térjen vissza. Ha megtörtént a befogás, akkor vigyük jó pár kilométerrel a lakott területen kívül.

Kapcsolódó
Mi a különbség a nyest és a nyuszt között?
A városokban, falvakban is gyakran előforduló nyestet sokan ismerik. Azt azonban kevesen tudják, hogy van egy „emberkerülő” rokona is, mégpedig a
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik