Kertünk-Portánk

Színesen burjánzik a sejtbiológus csodakertje Nagymaroson

Három év alatt készült el a kert, az egyik kivágott fa gyökereinél még szarvasgombákat is találtak.

András sejtbiológus, a növények szeretete, a kertépítés pedig már a 20-as éveiben is foglalkoztatta, de akkor a lehetőségei még korlátozottak voltak.

2019-ben költöztünk Nagymarosra. A Dunakanyar mindig is vonzott, de nem hittem, hogy egyszer lehetőségem lesz ide költözni. A kert szépsége, hogy a növények ilyen jól fejlődnek, szerintem nagymértékben köszönhető a Dunakanyar mikroklímájának.

András elmondta, hogy a házat az előző tulajdonos nyaralónak használta, ezért – hogy betöltse egy családi ház szerepét – 2020 tavaszán átfogó felújítás vette kezdetét: szigetelés, új tető, nyílászárók cseréje, új központi fűtés, kocsi beálló térkövezés. A következő évben készült el a biológiai szennyvíztisztító rendszer és szikkasztó, ami hatalmas földmunkával járt, a kert úgy nézett ki, mint egy lövészárok.

Galéria

A kerttel a felújítás befejezéséig nem akartam komolyabban foglalkozni, 2019-2020-ban így csak támfalelemek telepítése történt, mivel a kert a hegyoldalban található, minden irányba lejt. Az igazi kertépítés 2021-ben vette kezdetét a növények ültetésével, és folytatódott 2022-ben a gyepszőnyeg telepítésével, 2023- ban pedig egy filagória építésével.

Ahogy András fogalmazott, egy kert sosem készül el, mindig ültet valami újat, vagy átültet egy meglévő növényt, ha azt látja, hogy nem jól fejlődik a helyén. Bár sajnos egyre kevesebb helyet talál már az újdonságoknak.

A legelső dolog a kerítés javítása volt, közel az erdő, alulról a vaddisznók túrták fel, felülről a szarvasok taposták le, a meglévő kerítést, alma, szilva és borostyán nőtte át. Ezek kivágása is jó pár hétvégébe telt. Ezt követően négy hatalmas mogyoró bokrot kellett kivágni, amik már a szomszéd házát csapkodták nagyobb szélben. Egy hatalmas eperfa is útban volt, a kert nagyon nagy részét leárnyékolta.

Érdekes volt, amikor a gyökerek kiásása közben több szarvasgombát is sikerült a mogyoró bokroknál kifordítani. A talaj nagyon kötött, színtiszta agyag, ezt komposzttal és rengeteg tőzeg bedolgozásával javították fel. Végül, ahogy már fent írtuk, 2021-ben elindultak a komolyabb munkálatok.

Számomra a kert a növényekről szól, ezért minél fajgazdagabbra szerettem volna megcsinálni. Szeretem, ha nem szabályos minden, ha a növények összeérnek, egységet alkotnak. A térkő nyílt nagy füves területen helyenként egy növény, mint a régi barokk kertekben nekem sosem tetszett, inkább az angol vidéki kerteket szeretem.

– mesélte András, aki folyamatosan járta a kertészeteket, kereste a különleges dolgokat.

Ami megtetszett, megvettem és igyekeztem az igényeit, mint napfény, talaj, nedvesség figyelembe venni a telepítéskor. Van, ami nem szerette a helyét, túl lassan, vagy pont túl gyorsan nőtt, ezeket átültettem egy megfelelőbb helyre. A növények választásánál figyelembe kellett vennem azok végső méretét, lévén a kert nem túl nagy, illetve hogy ne takarják ki a kilátást a Dunára és a visegrádi várra.

András próbálta lombjával vagy virágával díszítő növényeket vegyesen ültetni, hogy mindig legyen valami szín a kertben. A legjobb társítást a sziklakertnél sikerült elérnie phlox, pázsitviola, tatárvirág, japán borbolya és tűzgyöngyvirágok egybeültetésével. Tavasszal másfél hónapig pazar színkavalkád.

A kert északi, ház mögötti árnyékos részébe különböző japánjuharokat ültettem, alatta szálkafű, árnyékliliom és páfrányfélék. A szennyvíztisztító fölé építettem egy pergolát, amire aranykivit futtattam. Mellette egy magasabb szintbe hortenziák és Babylone eye rózsák kerültek. Az egyik támfalrészt lépcsőzetesen csináltam meg, ide egynyáriak, tűzgyöngyvirágok, begóniák kerültek vegyesen.

A kocsibeálló melletti részbe japánjuharok, díszgalagonya és díszfüvek kerültek. Alattuk kicsit egzotikusabbra vette András a figurát, papírarália, japán banán, kenderpálma, canna, alocasia díszcsalán vegyesen növekszik itt.

Mindig más az, amit megszeretek, de az egyik nagy kedvenc egy Cornus angustifolia „Golden shadow” nevezetű somféle és egy lombhullató rhododendron , a ”Glowing Amber”.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időt vesz igénybe egy ilyen csodakert gondozása, András úgy felelt, hogy tavasztól őszig nagyjából másfél hetente kell füvet vágni, a nagy forróságban minden nap kell locsolni, tavasszal a metszés, ősszel a gumók felszedése. Gazolás pedig folyton, minden héten több óra.

De szeretem, ez kapcsol ki, így fel sem tűnik.

– így András, aki sokat túrázik is, szeret gombászni, utazni. Idén volt már egy nagyobb perui úton is, ahol megvolt az első 5000 méteres hegycsúcsa. Emellett szeret olvasni, főleg életrajzi és tudományos témájú könyveket.

Kapcsolódó
Rabul ejti a szíveket a kulcsi kőműves kertje
Sokszínű mediterrán kert pompázik Kulcs külterületén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik