Kertünk-Portánk

Ismerjük meg a pepinót, vagyis a balkondinnyét

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ezt az izgalmas és ízletes gyümölcsöt érdemes kipróbálni a kertünkben.

A pepino, más néven tojásdinnye, balkondinnye vagy perui uborka egy viszonylag kevéssé ismert, de egyre népszerűbb gyümölcs, amely Dél-Amerikából származik. Ez az egzotikus növény nemcsak különleges ízével, hanem dekoratív megjelenésével is belopja magát a kertészkedők és a gyümölcskedvelők szívébe.

Mi az a pepino?

A pepino trópusi éghajlatot kedvelő, évelő növény, amely a burgonyafélék családjába tartozik. Gyümölcse kinézetében és ízében is egyedi: általában sárga vagy halványzöld héjjal rendelkezik, amelyen lila csíkok futnak végig. Alakja lehet gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de főként tojásdad típusaival találkozhatunk. A pepino gyümölcse lédús, ízében a sárgadinnye, az uborka és a körte jegyei keverednek, ami frissítő és különleges élményt nyújt.

Wikimedia Commons

Így termeszthetünk pepinót

A pepino növény meglehetősen könnyen termeszthető, feltéve, hogy biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket. Bár trópusi eredetű, mérsékelt éghajlaton is termeszthető, különösen, ha figyelünk a hőmérsékletre és a megfelelő talajviszonyokra.

A pepino jól érzi magát laza, jó vízelvezetésű talajban, amely gazdag szerves anyagokban. Az optimális pH-érték 6 és 7 között van.

Napos helyet igényel a megfelelő növekedéshez és a bő terméshez, legalább napi 6-8 órányi közvetlen napsütésre van szüksége.

A pepino legjobban 18-25 °C közötti hőmérsékleten fejlődik. Hűvösebb körülmények között is túlél, de a növekedése lassabb lesz, és a terméshozam csökkenhet. A fagyot nem tűri, így érdemes védett helyre ültetni vagy hidegebb időben beltérre vinni.

A növény közepes vízigényű, rendszeres öntözést igényel, különösen a forró nyári hónapokban. Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, de kerüljük a túlöntözést, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

Mivel a pepino egy félcserje, érdemes támasztékot biztosítani számára, hogy a gyümölcsök súlya ne törje le az ágakat.

A növény metszése segíthet abban, hogy több ágat hozzon, és így több gyümölcsöt termeljen. Az elhalt vagy gyenge ágakat el kell távolítani, hogy a növény energiáját a gyümölcstermelésre fordíthassa.

A rendszeres trágyázás elősegíti a bőséges termést. Használjunk szerves trágyát vagy lassan lebomló műtrágyát a növény növekedési időszakában.

A pepino viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néhány probléma előfordulhat. Gombás betegségek párás környezetben jelentkezhetnek, a megelőzésükben a megfelelő szellőzés és a növények közötti távolság csökkentése. Levéltetvek ellen védekezhetünk természetes módon, katicabogarakkal vagy szappanos vízzel permetezhetjük a növényt.

Hogyan használhatjuk a pepinót?

Éretlen állapotú bogyóit főzve eszik, Új-Zélandon például levesek, szószok, hús- és halétek készítéséhez is felhasználják. Féléretten inkább saláták alapanyaga, teljes érettségben pedig gyümölcsként fogyasztják. A pepino különleges íze miatt remekül passzol édes és sós ételekhez egyaránt.

Kapcsolódó
Ezekre kell figyelni, ha balkonnövényeket nevelünk
Praktikus tanácsok, hogy szépen virágozzon a petúnia és teremjen a paradicsom, rukkola.
Olvasói sztorik