Kertünk-Portánk

Ezekre kell figyelni, ha balkonnövényeket nevelünk

pixabay
pixabay
Praktikus tanácsok, hogy szépen virágozzon a petúnia és teremjen a paradicsom, rukkola.

Nemcsak a lakásokban, hanem a kertesházak ablakaiban, a teraszokon is egyre többen tartanak balkonládákban, cserepekben egynyári vagy fűszernövényeket. Viszont több apróbb dologra is oda kell figyelni, hogy szépek és burjánzóak legyenek ezek a növények. A Magyar Mezőgazdaság összeszedte, hogy mik is ezek a fontos tennivalók.

Az első szempont, amit figyelembe kell vennünk a balkonládába és cserépbe ültetett növényeknél, az az életterük. Ezeknek a növényeknek sosem tudunk akkora területet biztosítani a fejlődésükhöz, mint kint egy kertben, de törekednünk kell rá, még akkor is, ha például az egynyári virágok kicsit furcsán mutatnak nagyméretű cserépben, ládában.

Viszont a vízmegtartás, a tápanyag, a gyökerek fejlődése érdekében szükséges a nagyobb terület. A nagyobb alátét is segít ebben a folyamatban, hiszen még onnan is tud magába szívni a föld vizet. Az egynyári virágok az évelőktől eltérően folyamatosan virágoznak, ehhez is kell bőven víz és tápanyag. A balkonzöldségek, például a paradicsom, vagy a csilipaprikák pedig termésnevelésükkor is fokozottan igénylik a vízben oldott tápanyagokat.

Ha pedig korlátozottak a lehetőségeink a nagyobb hely tekintetében, akkor arra kell odafigyelni, hogy a növények kiválasztásánál a kisebb fajtákat keressük. Paradicsomból, paprikákból is vannak olyan palánták, amelyek nem nőnek olyan nagyra, kevesebb termőterületen is szépen fejlődnek.

pixabay

A föld kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy legyen jó víztartó képességű, tápanyagban gazdag és korábban nem használt. Minél nagyobb a tőzegtartalma, annál több vizet tud magában tartani a földkeverék, ám ha kiszárad, akkor a tőzeg nehezen nedvesedik be,  kis adagú öntözéssel a víz csak átfut rajta, amíg vissza nem nedvesedik, a növény nem tud majd vízhez jutni belőle.

Ha már gazdagon átszőtték a gyökerek a földet vagy ültessük nagyobb helyre vagy öntözzük tápoldattal. Közben figyeljünk az árnyékolásra is, mert, ha sokat van tűző napon a növényünk, gyorsan kiszárad a föld.

Ha a gyökerek a korlátozott hely miatt nem tudnak már fejlődni, de a növény levélfelülete egyre csak nő, eltolódik az arány. Ilyenkor metsszük meg egy kicsit, ezzel visszaállítva az ideálisabb arányokat. Ez mondjuk egy petúniánál teljesen működőképes, ám egy cserépben tartott paradicsom esetén a termés kárára is mehet.

Végezetül pedig már a tervezési fázisban figyeljünk oda, hogy a balkon zöldségesünk fajösszetételénél ne csak a klasszikus kerti növényekben gondolkodjunk, hanem a rövid tenyészidejűekben is, hiszen ezeknél nem jellemző, hogy kinőjék a helyüket. Vessünk mizunát, tépősalátát, madársalátát, tépőkelt, rukkolát, új-zélandi spenótot, ezek már 30-50 nap alatt szedhetők, majd utána újra vethetők, de a retek és snidling is jól érzi magát a nagy cserepekben, ahogyan népszerű az eper is a balkonon.

Kapcsolódó
Házi csodaszer, amitől kivirulnak a növényeink
A banánhéj-víz felgyorsíthatja a növények növekedését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik