2024-ben ezek az épületek az év legszebb házai

Kihirdették az Év háza pályázat győzteseit, valamint átadták a szakmai különdíjakat és a közönségdíjakat is.

Az Év háza pályázat építészeti közéletben rangos és független elismerésének idei nyerteseit szeptember 18-án, a Symbol Budapestben mutatták be.

Idén összesen 47 épületet neveztek építészeik a családi ház, középület és társasház kategóriában: 22 középület, 20 családi ház és 5 társasház került az elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Az év családi háza 2024-ben

Az Év háza pályázat családi ház fődíját elnyert, Nagykovácsiban álló épületet, Földes László és Nusszer Diána munkáját, a szakmai zsűri szerint elegáns távolságtartó és befogadó melegség jellemzi.

Mondhatom – a sok éves zsűrizésem alatt összességében kevés rokonszenvesebb családi házat láttam, mint Földes Lászlóék új, nagykovácsi épülete. Az elegáns távolságtartás és a befogadó melegség viszonya, a műszerrel mérhető racionalitás és realitás, az egyszerű, mégis magas színvonalú funkcionalitás, az ötletesség mellett jól nyomon követhető következetesség és a mindehhez csatarendbe állított anyagok és szerkezetek kiemelkedő építészeti – és lakóminőséget eredményeztek

– értékelt Szoják Balázs, az Év háza díj alapító kurátora.

Az év családi háza

Az év középülete 2024-ben

2024-ben a szakmai grémium úgy ítélte meg, hogy a középületek közül Gereben Péter és Marián Balázs építészek munkája, a BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központ volt az, amely egyszerűnek látszó eszközökkel mégis a legmagasabb színvonalon járult hozzá környezete jobbá tételéhez.

Ahogy az épület elkezdett szerkezetében megjelenni, ami a legőszintébb formája egy építészeti koncepciónak, arányok és formák, visszafogottság, léptékhelyesség kezdett el kirajzolódni. Jól jött a rakodások által megnyert pár extra perc a menetidőben, amikor jobban szemügyre lehetett venni mi készül. A formálódó épületszárny nagyvonalú nyitottsága arra sarkalt, hogy a mellettem ülő 10 éves fiamat építészetre tanítsam. Gereben Péter és Marián Balázs kipótolta a hiányt, jobbá tette az épített környezetet. Egyszerűnek látszó eszközöket választottak, mint arányosság, kompozíció, fény és árnyék

– méltatta a középület kategória győztesét Bordás Péter, Ybl-díjjal kitüntetett építész, a zsűri tagja.

Az év középülete

Társasház különdíj

A társasház különdíjat, amelyet a pályázat főtámogatója, a Leier Hungária Kft. alapított, Varga Tamás DLA vehette át a balatonfüredi Ófaluban épült társasház-együttes tervezéséért.

Varga Tamás balatonfüredi társasház-együttese a mai Magyarország társasház építészetében különleges minőséget képvisel. A Hild-díjjal kitüntetett város Ófalu településrészének, a mai városközpontnak fejlesztéséhez példaszerűen járul hozzá. Az új beépítés a füredi településszövet történeti hagyományát is követve alkot a mai igényeknek megfelelő magas színvonalú, térkapcsolataiban választékos és összetett köztér-struktúrát

– mondta a különdíjas épületről Krähling János, Ybl-díjjal kitüntetett építész.

A társasház különdíjas épületegyüttes

Szakmai különdíjak

Az Év háza pályázaton a támogatói különdíjak is egytől-egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri döntött. Ezúttal is négy ilyen díj talált gazdára.

Közönségdíjasok

Az Év háza pályázat építészek által építészeknek odaítélt díj, de a folyamatnak 5 éve része, hogy a szervezők kikérik a nagyközönség véleményét is a pályaművekről. Ennek célja, hogy hasznos információként szolgáljon és hidat teremtsen a szakma és a megrendelők között.

A középület kategóriában a közönség a Zsuppányi Gyula, Fülöp Tibor, Madár Ivett és Benkő Diána által tervezett zalaegerszegi Gébárti-tónál lévő Fehér Hattyú Bisztrót választotta a legjobbnak.

Családi ház kategóriában Nánási Sándor és Horváth Ferenc szolnoki családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

Társasház kategóriában a Szepesi János által tervezett balatonakarattyai villapark kapta a legtöbb voksot.

Kapcsolódó
Helyreállt a világ rendje a 200 éves csopaki kúriában
A teljes pusztulás szélére sodródott épület tető nélkül árválkodott.