Szüreteljünk egész télen metélőhagymát a konyhaablakból

Könnyedén megtermelhetjük az ízletes alapanyagot.

A metélőhagyma könnyen nevelhető fűszernövény, amely friss ízt ad a salátákhoz, levesekhez és sok más ételhez. Az otthoni termesztése egyszerű, és az ablakpárkányon is bőven megterem, így egész évben élvezhetjük a friss metélőhagymát.

Szaporítható magról, tőosztással vagy palántázással is. Ha magról nevelnénk a metélőhagymát, szórjuk el a magokat a talaj felszínén, és takarjuk be egy vékony réteg földdel. A csírázási idő 10-14 nap, és a magoncokat sűrűn ültethetjük, mert nem zavarják egymást.

Mivel fénykedvelő növény, ezért olyan helyet válasszunk neki, ahol elegendő természetes fényt kap. Az ablakpárkányon tartva legalább napi 6 óra közvetlen napfényt igényel. A déli vagy keleti fekvésű ablakok a legideálisabbak számára.

Ültethetjük egyszerű cserépbe vagy balkonládába. Fontos, hogy az edény alján legyen vízelvezető nyílás, mert a túl sok víz gyökérrothadást okozhat. Egy közepes méretű, 12-15 cm átmérőjű cserép elegendő helyet biztosít a növekedéshez.

A metélőhagyma laza, jó vízelvezetésű talajt igényel. Ideális a tőzegalapú virágföld, amit egy kevés homokkal vagy perlit hozzáadásával lazíthatunk fel. Ügyeljünk arra, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen, ezért használhatunk univerzális virágföldet is, amely biztosítja a növény számára a szükséges tápanyagokat.

A földje mindig legyen enyhén nedves, de kerüljük a pangó vizet, mert az károsíthatja a növény gyökereit. Az optimális öntözéshez hetente egyszer-kétszer locsoljuk meg, de figyeljük a talaj nedvességét.

A metélőhagyma nem igényel sok tápanyagot, de havonta egyszer egy gyenge koncentrációjú szerves trágyával vagy folyékony szobanövény-táppal támogathatjuk a növekedését, különösen a tavaszi és nyári időszakban.

Folyamatosan lehet szüretelni, amint a levelek elérik a 15-20 cm magasságot. Fontos, hogy a leveleket ne vágjuk le teljesen a tövüknél, hanem hagyjunk egy 5 cm-es részt, hogy a növény tovább növekedhessen. A rendszeres betakarítás serkenti az új hajtások megjelenését, így mindig friss hajtásokat élvezhetünk.

A metélőhagyma hidegtűrő növény, így télen is megtarthatjuk a cserepét az ablakban. Amennyiben úgy döntünk, hogy nyáron a kertbe ültetjük, ősszel visszahozhatjuk a cserépbe, így egész évben friss hajtásokhoz jutunk.

Tippek:

A metélőhagyma leveleit használhatjuk frissen, de le is fagyaszthatjuk őket, így hosszabb távon is élvezhetjük a friss ízét.

Ha szép, dús metélőhagymát szeretnénk, mindig vágjuk vissza a virágszárakat, hogy a növény energiája a levelek növekedésére koncentrálódjon.

Kapcsolódó
A metélőhagyma a tavasz egyik legjobb egészségőre
Tavasszal azoknak is javasolható fogyasztása, akik méregteleníteni szeretnének.