Alulról vagy felülről? Öntözési praktikák szobanövényekhez

Ahhoz, hogy biztosítsuk növényeink fejlődését, fontos, hogy tisztában legyünk az öntözési igényeikkel.

A szobanövények öntözése alapvető fontosságú a megfelelő növekedésükhöz és fejlődésükhöz, de nem mindegy, hogyan végezzük. A növények egy része alulról, míg mások felülről igénylik a vízellátást, attól függően, hogy milyen a gyökérzetük és mennyire érzékenyek a túlöntözésre. Ahhoz, hogy biztosítsuk növényeink egészségét, fontos, hogy tisztában legyünk az öntözési igényeikkel – írja az Édenkert.

Alulról öntözendő szobanövények

Az alulról történő öntözést azoknál a növényeknél alkalmazzuk, amelyek érzékenyek a gyökerek körül felgyülemlő nedvességre, és könnyen megrothadnak, ha közvetlenül a föld felszínére öntjük a vizet. Ilyen növények például:

Fokföldi ibolya: Az afrikai ibolya levelei érzékenyek a vízre, ezért az alulról történő öntözés segít elkerülni a levélfoltosodást és a rothadást.

Fikusz: Bár általában ellenálló növény, az alulról történő öntözés kiegyensúlyozottabb vízfelvételt biztosít a számára, ami segít elkerülni a túlöntözést.

Páfrányok: Szeretik a nedves környezetet, és a alulról történő öntözéssel biztosíthatjuk a számukra szükséges nedvességet, anélkül, hogy a felszínén túl sok víz lenne.

Felülről öntözendő szobanövények

Azok a növények, amelyek esetében fontos, hogy a talaj felső rétege mindig nedves maradjon, jobban kedvelik a felülről történő öntözést. Ezek a növények általában gyorsan felszívják a vizet a felszíni gyökereikkel. Példák:

Zámia: Bár strapabíró, a felülről történő öntözés a legjobb módja annak, hogy egyenletesen eloszló vizet kapjon.

Pozsgások, kaktuszok: ezek a növények nem igényelnek sok vizet, a felülről való locsolás legtöbbször elegendő.

Általános szobanövények (pl. szobai futóka, filodendron): Ha a talajuk nem túl tömör, akkor ezek a növények is is jól locsolhatók felülről.

Hogyan döntsük el, hogy alulról vagy felülről öntözzünk?

Az öntözési módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a növény eredeti élőhelyét, gyökérzetét és vízigényét. A pozsgások például, mint a kaktuszok, jobban szeretik, ha a víz nem érinti a szárukat vagy leveleiket, míg a nedves talajt kedvelő trópusi növények a felülről történő öntözést részesítik előnyben.

Mindkét öntözési módszer esetében fontos, hogy ne öntözzük túl a növényt, és hagyjuk, hogy a föld megfelelően száradjon ki az egyes öntözések között. Így biztosíthatjuk, hogy növényeink egészségesek maradjanak és sokáig gyönyörködtessenek bennünket.

Kapcsolódó
Mikor kell öntözni télen a fákat, bokrokat?
Télen a növények nagy része nyugalmi állapotban van, rendszeres öntözést nem igényelnek, de mégis van, hogy kell nekik a plusz nedvesség.