Otthon készült

Hogyan öntözzük a karácsonyfát, hogy sokáig otthonunk dísze legyen

pixabay
pixabay
A karácsonyfa az ünnep dísze, de, hogy szépségét meg tudjuk őrizni alapos odafigyelést és gondozást kíván.

A karácsonyfa az ünnep dísze, illata, üde színe és szépsége páratlanul szép, de hogy ezt meg tudjuk őrizni az alapos odafigyelést és gondozást kíván. Egyik legfontosabb feladat az öntözés, amin nagyon sok minden múlik, szakértők adnak tanácsot, hogyan kell megfelelően öntözni a karácsonyfát, hogy otthonunk tartós karácsonyi ékessége legyen, írta cikkében az Agrárszektor.

Vágott karácsonyfa öntözése

  • A gyökerei nélküli karácsonyfa gyorsabban romlik – ezért természetesen nem ideális, ha a hónap elején szeretnénk felállítani a fát.
  • Ha frissen vágott karácsonyfát beltéren állítunk fel, vágjunk le körülbelül egy hüvelyknyit a törzs tövétől egy panelfűrésszel, mielőtt megtámasztva, egy vödör vízbe állítanánk. Ez lehetővé teszi, hogy a fa a lehető legtöbb vizet szívja magába a díszítés előtt. A törzs levágása lehetővé teszi, hogy a fa több vizet szívjon fel – akárcsak a vágott virágok egy vázában.
  • Miután a fa a helyére került célszerű minden nap öntözni, ez segít megőrizni a fa friss megjelenését a szezon során, és meghosszabbítja élettartamát.
  • A különböző méretű fáknak különböző mennyiségű vízre van szükségük, a fa frissen tartása érdekében a legjobb megoldás egy víztározóval ellátott állvány kiválasztása.

Gyökeres cserepes karácsonyfa locsolása

  • Miután a cserepes karácsonyfa hozzászokott a benti klímához, az öntözése egészen egyszerű. A talajt nedvesen kell tartani, de nem áztatni.
  • A kivágott karácsonyfával ellentétben valószínűleg nem kell minden nap meglocsolni a cserepes fát, hogy boldog legyen, ami azt jelenti, hogy egy kicsit kevesebbet kell karbantartani.
  • A cserepes fákat rendszeresen öntözni kell, de kerüljük a túlöntözést, ha pár naponta ellenőrizzük a tartály nedvességtartalmát.
  • Ha a talaj túl nedvesnek tűnik, a gyökerek elrothadhatnak, és ha a fa túl száraz, a tűk megbarnulnak és lehullanak.

A cukros víz valóban segít tovább életben tartani a karácsonyfát?

  • Csak sima csapvízre vagy összegyűjtött esővízre van szüksége karácsonyfádnak.
  • Ha cukrot vagy bármilyen más tartósítószert adunk a vízhez, az sem segíti a fa frissességét jobban, mint a sima víz – a cukros víz valójában több rosszat is okozhat, mint hasznot, megakadályozva a tiszta víz megfelelő felszívódását, és a fa hamarabb hullatja majd a leveleit.

Permetezzük vízzel a fát?

  • Nem kell a karácsonyfa tűleveleit vízzel permetezni. Ez nem jelent előnyt a fának, és gyakran veszélyt jelenthet – különösen, ha lámpák vannak a fán. A vízpermetezés a dekorációkat is károsíthatja.
Kapcsolódó
Egy klímakutató szerint sokkal jobb választás, ha vágott fenyőfát állítunk fel otthonunkban
Környezetvédelmi szempontból a műfenyőnél sokkal jobb választás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik