Kertünk-Portánk

4 tipp, hogy tovább maradjon szép a karácsonyfa

Pixabay.com
Pixabay.com
Soha ne vegyünk olyan fenyőt, amelyen már vannak sárga levelek.

Sokunk otthonában áll karácsonykor karácsonyfa. Van, aki a műfenyőt, van aki az élő fát részesíti előnyben. Ez utóbbi viszont – bármilyen fajta – egy idő után elkezdi hullatni a tűleveleit. Természetesen léteznek praktikák, hogy ennek az időpontját minél későbbre toljuk.

Van néhány tanács, amit ha megfogadunk, és betartjuk őket, biztosan sokáig élvezhetjük karácsonyfa szépségét a lakásban, állítja az agrarszektor.hu.

Kapcsolódó
Idén drágább lesz a karácsonyfa
Hiányra nem kell számítani egyik fajta fenyőfából sem.

Válasszunk megfelelő fát

Karácsonyfa vásárláskor az egyik legfontosabb a megfelelő példány kiválasztása. A legkevésbé tartós a lucfenyő, mert nagyon hamar kiszárad és lehullanak a tűlevelei a meleg lakásban. A legtartósabb az ezüstfenyő, és az egyik legdrágább fajta a nordmann fenyő.

Soha ne vegyünk olyan fenyőt, amelyen már vannak sárga levelek, illetve amelyiknek érintés után már néhány tűlevele lehullik, és ne vásároljuk meg azt a fát sem, amelyik penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik.

Tároljuk megfelelően

Karácsonyig a fát tartsuk hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve.

Tegyük vízbe a fát

Vásárlás után, és még díszítés előtt érdemes vízbe helyezni a fát, hogy elegendő nedvességhez jusson. Mindig olyan fenyőtartót használjunk, amelyikben víztartó edény is van, így ha a fa már a lakásban van, akkor is tudjuk locsolni, így ezzel is növelhetjük élettartamát.

Fontos, hogy a levágott fatörzs vége mindig legyen a vízben, ha ugyanis nem éri víz, akkor a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződik, ami megakadályozhatja, hogy a fa felszívja a nedvességet.

Ne legyen a fa túl közel a meleghez

Tartsuk a fát minél távolabb a radiátortól és egyéb hőforrásoktól, így lassíthatjuk a kiszáradását.

Spriccelhetjük is a fát vízzel, hogy több nedvességet kapjon, de ezt csak akkor tegyük, ha nem használunk elektromos égőket.

Kapcsolódó
Kreatív karácsonyfák tésztából, tobozból, kávéból és kiviből
Ilyen stílusos és egyedi megoldásokat ritkán látni.
Olvasói sztorik