Virágzó vidékünk

Egy zalai faluból származik az ország karácsonyfáinak zöme

Még néhány nap, és hazánk városainak tereit ellepik a fenyőárusok.

Már megkezdődött a karácsonyfáknak szánt fenyők kitermelése a magyarországi erdőkben, az árak várhatóan nem változnak az előző évhez képest, írja a Magyar Nemzet. Még egy-két hét, és hazánk városainak tereit ellepik a különböző fenyővásárok.

Felállították az ország karácsonyfáját
Vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret a fővárosban.

Nem annyira köztudott tény, hogy az ország fenyőfáinak zömét egyetlen községben, a Nagykanizsa melletti Surdon nevelik. Az egykor szántónak használt földterületeken 1,5-2 millió fenyő van, és ezek közül a surdi termelők évente 800 ezer fenyőt visznek a piacra.

A szezon a földlabdás fenyőfák kiemelésével már elkezdődött, a termelők pedig a napokban a Nordmann fenyők vágását is megkezdik

– mondta el Surd polgármestere, Kanász János a Magyar Nemzetnek.

A szintén fenyőtermeléssel foglalkozó településvezető szerint még mindig a Nordmann fenyőt keresik a legtöbben, de egy új hullám újra előtérbe helyezte a szinte feledésbe merült lucokat is, melyeknek ugyan a tűlevele jobban hullik, az illatuk azonban minden más fenyőnél különlegesebb, és az áruk is jóval kedvezőbb a Nordmann fenyő áránál.

Az árak várhatóan nem változnak majd a tavalyihoz képest: lucfenyőt 3000 forintos méterenkénti áron lehet majd kapni az árusoknál, az ezüst- és a Nordmann fenyő métere pedig 5000 forint körül alakul.

A konkrét árak ettől természetesen régiónként, településenként is eltérhetnek, és a magasság mellett számos egyéb dolog is befolyásolhatja a fenyők darabárát. Egy kicsi, formás fenyő ugyanis többe kerülhet, mint egy magas, de nem formás fa.

Legkeresettebbek a 120-140 centiméteres, valamint a 200-220 centiméteres fák, az ennél magasabbakra ritkábban van igény.

Bár sok családban választják az ünnepekre a műfenyőt, vélhetően számos család lesz, akinél idén is az élő fák díszítik majd az ünnepi otthont.

Kiemelt kép: Facebook/Fenyővásár

Így hajtogass karácsonyfa alakú szalvétát az ünnepi asztalra
Néhány egyszerű lépésben mutatjuk a teendőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik