Kertünk-Portánk

10 fenyőféle, amit karácsonykor ünnepi díszbe öltöztethetünk

A fenyők örökzöld levelei az állandóságot, az életigenlést, a fogyhatatlan energiát szimbolizálják.

Vannak, akiknek megvannak a saját kedvenceik, vannak, akik megveszik a legelső (vagy legolcsóbb) példányt, amit látnak, míg mások napokig azon merengenek, hogy milyen fenyőfát vegyenek  karácsonyra. Az utóbbi kategóriával bizonyára sokan tudnak azonosulni, hiszen ki ne szeretné minden évben a tökéletes fenyőt hazavinni, hogy utána csodálatos karácsonyi díszekbe öltöztethesse? Habár nem tudunk veletek menni a vásárra, abban segíthetünk, hogy milyen fenyőfajták azok, melyeket jellemzően díszíthetünk kinn és benn is.

Fraser-jegenyefenyő (Abies fraseri)

A Fraser fenyők mutatós, nagyjából 2,5 cm hosszú, puha, ezüstös zöld tűlevelekkel büszkélkednek. Mivel ágaik viszonylag ritkásan helyezkednek el, könnyű feldíszíteni őket, mint a legtöbb fenyőfát, és mivel igen erősek, a nehezebb díszeket is elbírják. Általában tökéletes „karácsonyfa” formájúra nőnek, és ha elegendő vízutánpótlást kapnak, akkor még kivágásuk után is nagyon sokáig ragaszkodnak tűleveleikhez.

Fotó: wikipedia.org

2. Nemes jegenyefenyő (Abies procera)

A nemes jegenyefenyő egy sötétzöld fajta, meglepően szép ágformákkal, és gyakran készítenek belőle koszorúkat is. Ágai erősek, tűlevelei pedig nem túl hegyesek, így a fák könnyen díszíthetők. Hasonlóképpen a Fraser-jegenyefenyőhöz, a nemes jegenyefenyő ágai is szellősen nőnek.

3. Ezüstfenyő, szúrós luc (Picea pungens)

A szúrós luc csinos, hegyes kúpformájúra nő meg, erős ágainak pedig nem okoznak problémát a nehezebb díszek sem. A szúrós luc jellegzetes ismertetőjele kék levélzete, ami bizonyos fényviszonyok mellett ezüstösnek is tűnhet. Ha odavagy a kék színért, és karácsonyi díszletedbe is szeretnéd belevinni, akkor ezek a fák tökéletes alapot biztosítanak ehhez.

4. Kaukázusi jegenye (Normand fenyő)

Húsz–harminc méter magasra növő, tömött, kúpos koronájú fa. Ágai enyhén felállnak. Levelei a hajtás felső részén félkörben, kefeszerűen állnak. A fényeszöld, kifelé ívelő levelek fonákán két fehér csík húzódik végig gázcserenyílásokkal és viaszpöttyökkel. Megdörzsölve kellemesen narancsos illatúak. Érett tobozai pikkelyekre hullanak szét.

5. Balzsamfenyő (Abies balsamea)

A balzsamfenyő szépséges sötétzöld színű, és levegős, rugalmas ágakkal rendelkezik. Habár nehezebb díszeket nem ajánlott feltenni rá, ezért mutatós formájával, sokáig fennmaradó tűlevelekkel és kellemes fenyőillattal kárpótol.

Fotó: naturlista.mx

6. Kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor)

Ez a fenyőfajta a legjobb karácsonyfa-jelöltek között áll. Nagyjából 3,5-4 cm-es tűlevelei hosszúak, hegyesek (vagy bevágottak), és eleinte kékeszöld, majd a fa korosodásával fakóbb zöld színt kölcsönöznek a fenyőnek. Mindemellé egy szép forma, kellemes illat, és sokáig fennmaradó tűlevelek járnak.

7. Simafenyő (Pinus strobus)

Észak-Amerika keleti részén őshonos. Hazánkban csak kis mennyiségben van jelen, erdőt ritkán alkot. Hosszú, puha tűleveleinek köszönhetően a simafenyő ágaiból gyakran készítenek girlandokat, koszorúkat, és asztali díszeket. A kecses ágak persze nem ideálisak nehezebb díszek felaggatására, ráadásul dús levelei miatt még a kisebb díszeket sem olyan egyszerű felhelyezni rá. Azonban ha megfelelő vízellátást kap, akkor nagyon sokáig képes megtartani leveleit.

8. Közönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii)

A duglászfenyő szintén ideális karácsonyfának, első sorban puha, világoszöld levelei miatt. Ágai formája miatt díszítése kissé nehézkes lehet, a belsőbb részekhez nehéz hozzáférni anélkül, hogy ne találkoznánk néhány csomó tűlevéllel. Faválasztáskor vigyél magaddal egy törhetetlen díszt, és ellenőrizd vele, hogy az adott példány elbírja-e vagy sem. Érdemes frissen vágott duglászfenyőt választani, és jó adag vizet biztosítani neki.

9. Közönséges lucfenyő (Picea abies)

Habár nagyon szép, a közönséges lucfenyő nem sokáig képes megtartani tűleveleit, ezért érdemes egy legfeljebb héttel a díszítés előtt beszerezni, és akkor is frissen vágva. A vízellátásra fontos odafigyelni, de ettől eltekintve egy gyönyörű színű fáról van szó.

10. Erdeifenyő (Pinus sylvestris)

Az erdeifenyők hegyes tűlevelekkel vannak felszerelve, ezért érdemes védőkesztyűket használni díszítéskor. Ágazata sem könnyíti meg a díszek felhelyezését, de mindezért cserébe sokáig bírja, mielőtt kiszáradna, és még az után sem potyogtatja le a leveleit.

Fotó: pixabay.com

További érdekes információkat tudhatsz meg az Agrároldal növénytermesztéssel foglalkozó rovatában.

Német ötlet, magyar szaloncukor, gyémánt díszek: legek és érdekességek a karácsonyfáról
A világ legdrágább dekorációja 2,5 milliárd forintba került, igaz nem Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik