Mozaik

Német ötlet, magyar szaloncukor, gyémánt díszek: legek és érdekességek a karácsonyfáról

A világ legdrágább dekorációja 2,5 milliárd forintba került, igaz nem Magyarországon.

Karácsonykor minden családnak megvannak a saját hagyományai, egy valami azonban a legtöbb esetben azonos: Szentestére egy tündöklő karácsonyfa ékesíti az otthonokat. A karácsonyfa-állítás ma már a legtöbb család életében természetes. De vajon honnan ered a karácsonyfa története, egyáltalán miből alakult ki ez a csodás hagyomány?

Az első magyar karácsonyfa

A karácsonyfa történetéről számtalan forrás maradt fent. Ami biztos, hogy német eredetű szokásról van szó, ahol az emberek a téli napforduló okán állítottak először díszes fákat otthonaikban. A hagyománynak így semmi köze sem volt a keresztény valláshoz. Az egyház jóval később, a 15-16. században vette át a szokást.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az első magyar karácsonyfa története a 19. századra tehető. Egyes források szerint 1824-ben Aszódon állították fel azt, de csak mintegy 100 esztendővel később vált olyan népszerűvé, hogy országszerte általánosságban is jellemzővé vált a családok körében.

Szaloncukor, a magyar specialitás

Egy fenyőfa csak és kizárólag akkor válik karácsonyfává, ha díszeket helyezünk rá! Az első díszek éppen ezért egyidősek az első karácsonyfákkal, noha akkoriban még nem gömböket és szaloncukrokat tettek a zöld ágacskákra, hanem gyümölcsöt, tobozokat, mogyorót és diót. Az évek során a díszítés egyre fényűzőbbé vált.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Magyarországon egy igazi különlegességgel, a szaloncukorral egészült ki, melynek története az első magyar karácsonyfák megjelenéséig vezethető vissza. A hazai cukrászok kitalálták, hogy selyempapírba csomagolt finomságokkal még vonzóbbá tudják tenni a fenyőfákat, így a 19. század első felében forgalomba kerültek az első szaloncukrok. Ezek azóta is a magyar karácsonyfákat díszítik, külföldön nem szokás ilyen édességgel díszíteni a fát.

Évente több mint 2 millió karácsonyfát állítanak Magyarországon

Az európai átlaghoz képest Magyarországon kiemelkedően sok fenyőfa fogy el az ünnepi szezonban. Tavalyi adatok szerint 2 millió 200 ezer karácsonyfát adtak el hazánkban, ami a 10 milliós lakosságra nézve kiemelkedő adat, főleg annak ismeretében, hogy egész Európában 60 millió fenyőfa fogyott el ebből a célból.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Karácsonyfák a legek tükrében

Ma már számtalan Guinness Rekord is megdőlt a karácsonyfák kapcsán. A világ eddigi legdrágább karácsonyfáját 2010-ben állították Abu-Dhabi egyik bevásárlóközpontjában. Ezen a fenyőfán ugyan mindössze 181 darab dísz kapott helyet, ám többségük különféle drágakövekből és nemesfémekből állt, így a teljes dekoráció összértéke 2,5 milliárd forintot tett ki.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A rekordok könyve ezen felül regisztrálta már a világ legmagasabb és legöregebb fenyőfáját is! Előbbi címet 1950-ben zsebelhette be egy csodálatos Douglas fenyő Seattle városában, aminek 67,36 méretes magassága azóta is csúcstartó.

A világ legidősebb fenyőfáját Angliában regisztrálták, egy 125 éves mini-fenyővel. Ez mindössze 30 centiméter magas, és tulajdonosai évtizedek óta minden karácsonykor feldíszítik.

Karácsonyi varázslat

Végezetül egy érdekes számítás a karácsonyhoz, illetve a karácsonyfához kötődő hagyományokkal, valamint misztériumokkal kapcsolatban! Amennyiben a Jézuska egyetlen este alatt végezni akar a világ minden otthonában a karácsonyfák felállításával és az ajándékok elhelyezésével, akkor másodpercenként 822 otthont kell felkeresnie, amihez legalább 1046 kilométeres sebességgel kellene száguldoznia másodpercenként.

karacsony5

Hogy miként lehetséges mindez? Természetesen a karácsonyi varázslattal!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik